Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.

Open Mike Eagle

23. října, Lucerna Music Bar

Festival Struny podzimu do programu již několik let zařazuje současnou uměleckou hiphopovou či rapovou hudbu. V minulosti přichystal koncerty hudebníka Ghostpoeta, tria Young Fathers či naposledy dua Shabazz Palaces.

Letos na tuto programovou linii naváže prvním českým vystoupením sedmatřicetiletého chicagského rodáka usazeného v Kalifornii řečeného Open Mike Eagle. Člen hiphopových kolektivů Project Blowed nebo Thirsty Fish svou hudbu nazývá art rapem. "Je nesmírně hudebně výrečný a za svou muzikalitu široce oceňovaný," líčí další člen dramaturgické rady festivalu, v Praze žijící Angličan Guy Borg.

Podle něj Open Mike Eagle prorazil především loňským albem Brick Body Kids Still Daydream, které časopis Rolling Stone zařadil mezi 50 nejlepších desek roku. Právě z tohoto alba v Praze zazní většina repertoáru, koncert doprovodí vizuální projekce.

"Brick Body Kids Still Daydream slouží jako protijed na dystopické vize (sociálně deprivovaných) čtvrtí a komunit v jižní části Chicaga. To album dává nahlédnout do duše básníka, který v tom všem umí spatřit krásu a až dětsky ji pojmenovat," napsal v recenzi časopis Pitchfork.

 

Právě se děje

Další zprávy