Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.
Píseň Hit The Ground pochází z třináct let starého alba Lizz Wrightové jménem Dreaming Wide Awake. | Video: Verve Music Group

Lizz Wrightová

25. října, Dvořákova síň Rudolfina

Ve svých osmatřiceti letech v Česku poprvé vystoupí americká jazzová a gospelová zpěvačka Lizz Wrightová. V USA je vysoce považovaná už od začátku minulé dekády, kdy podepsala smlouvu s vydavatelstvím Verve Records a s prvním albem Salt se dostala do hitparád.

"V jejím unikátním mixu stylů lze slyšet vše od gospelu přes jazz a blues až po trochu country nebo popu. Všechny tyto elementy v její muzice vytvářejí unikátní barvu," popisuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka, podle něhož Wrightovou v Praze doprovodí kapela včetně kytaristy Marvina Sewella. Ten už na Strunách podzimu dříve vystoupil coby doprovod další známé americké pěvkyně Cassandry Wilsonové.

"Wrightová má ale o trochu výš položený hlas než Wilsonová, píše své písně a našla si unikátní styl," doplňuje Spilka.

 

Právě se děje

Další zprávy