Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.

Egberto Gismonti

18. října, Anežský klášter, 18:00 kytarový recitál, 20:30 klavírní recitál

Loni oba své sólové recitály v pražském Anežském klášteře na Strunách podzimu vyprodal kytarista Ralph Towner. Letos bude mít podobné ambice sedmdesátiletý brazilský rodák Egberto Gismonti, jenž během jednoho večera odehraje kytarový i klavírní recitál.

"Gismonti má brazilský původ a z tamní lidové hudby hodně převzal, ovšem stejně čerpal z jazzu nebo klasické hudby. Dlouhá léta nahrává na značce ECM," připomíná člen dramaturgické rady Petr Ostrouchov.

S vydavatelstvím ECM Gismonti spolupracuje od slavného alba Dança Das Cabeças, které roku 1976 natočil s dnes již nežijícím multiinstrumentalistou Nanou Vasconcelosem. Od té doby ECM vydala čtrnáct Gismontiho alb.

"Gismonti hraje na desetistrunnou, dvanáctistrunnou i čtrnáctistrunnou kytaru, na všechny takovým poloklavírním stylem, což vytváří dojem, jako by ve skutečnosti hrálo více lidí. U kytary je to vždy plus," doplňuje umělecký ředitel festivalu Spilka, jinak sám jazzový kytarista.

 

Právě se děje

Další zprávy