Hřebejk točí film o mediálním podvodu. Vetchý hraje novináře, který začne lhát

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 3. 2024 10:58
Konverzační komediální drama z novinářského prostředí začal natáčet režisér Jan Hřebejk. Jeho první celovečerní film určený do kin po sedmileté pauze se bude jmenovat Výjimečný stav. Nezabývá se však nedávnou pandemií, nýbrž dezinformacemi a lží. Scénář napsal autor stejnojmenného divadelního představení, novinář Milan Tesař, roky spojený s týdeníkem Reflex a komiksem Zelený Raoul.
Ondřej Vetchý hraje rozhlasového zpravodaje Karla Berana, který začne lhát. Jordan Haj ztvárnil jeho mladšího kolegu.
Ondřej Vetchý hraje rozhlasového zpravodaje Karla Berana, který začne lhát. Jordan Haj ztvárnil jeho mladšího kolegu. | Foto: Jakub R. Špůr

Hrdiny ztvární Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková. Film produkuje společnost Bio Ilusion, do kin ho na podzim uvede Falcon.

"Vetchý je pro roli člověka v terénu naprosto ideální a Táňa má zase úžasný cit pro přechod z vážné polohy do komediální. Pracuje se mi proto skvěle," říká Jan Hřebejk, podle nějž se snímek kromě fake news, tématu aktuálního v každé době, věnuje právě vztahu ústřední dvojice. Tu spojuje práce pro rozhlas.

Na snímku z natáčení jsou herci Jordan Haj, Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková.
Na snímku z natáčení jsou herci Jordan Haj, Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková. | Foto: Jakub R. Špůr

Příběh pojednává o jednom žárlivém výstupu, jenž přeteče do extrémního profesního selhání. Vetchý hraje zahraničního rozhlasového zpravodaje na Blízkém východě Karla Berana. Ten přilétá na otočku soukromě do Prahy, neboť na základě anonymu podezírá přítelkyni, že jej podvádí s mladým kolegou z redakce.

Další den chce protagonista letět zpět. Sotva ale dorazí domů a ženu zkontroluje, ve fiktivním Kamburu, který neprofesionálně opustil, propuká revoluce. Lety zpět jsou zrušeny.

Aby dostál povinnosti reportéra, zkušený profesionál začíná točit mystifikační reportáže. Vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě a tváří se, že je na místě konfliktu. Příspěvky jsou tak vysoce sledované, že se Český rozhlas rozhodne vyslat za zpravodajem podpůrný tým. Hrdina se ocitá v pasti a musí si vybrat: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo začne předstírat vlastní únos či smrt.

Ondřej Vetchý simuluje vřavu arabské revoluce na kuchyňských spotřebičích.
Ondřej Vetchý simuluje vřavu arabské revoluce na kuchyňských spotřebičích. | Foto: Jakub R. Špůr

Tatiana Dyková ztvárnila Vetchého partnerku, rovněž rozhlasovou redaktorku. "Pracovat s Honzou Hřebejkem mě moc baví," říká. "Hodně před natáčením zkoušíme, ale zároveň je tam prostor pro improvizaci, což mám ráda. Ten adrenalin je na tom skvělý, i když ne každému herci vyhovuje," dodává.

Třetí zásadní postavu, rozhlasového eléva, zpodobnil muzikant Jordan Haj. V dalších rolích se objeví Jaroslav Plesl, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Bořek Slezáček, Jiří Havelka nebo Sylvie Maryško Koblížková známá jako Uzlinka z Pelíšků, uvedl server Idnes.cz.

Příběh prvně viděli diváci pražského Divadla Na Fidlovačce, kde měla hra Výjimečný stav od Milana Tesaře premiéru v lednu 2019. Režíroval ji Tomáš Svoboda. Inscenace už na programu není, záznam lze nicméně zhlédnout v placené videotéce Dramox.

Filmovou adaptaci produkoval Miloslav Šmídmajer. "Vždycky jsem měl rád italské filmy o vážných tématech, které byly zpracovány s komediální nadsázkou. A takový je i Výjimečný stav. Divák se pobaví, ale zároveň odejde z kinosálu se zásadními otázkami v hlavě," tvrdí producent, který chtěl s Hřebejkem spolupracovat už roky. "Baví mě sledovat, jak umí jít do hloubky scénáře. Jeho filmy Pelíšky nebo Musíme si pomáhat budou navždy patřit k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo," dodává.

Snímek s rozpočtem okolo 15 milionů korun získal podporu od Státního fondu kinematografie, který na něj přispěje dvěma miliony. "Společenská satira pojednávající velmi aktuální témata, jako jsou dezinformace, je založena na originálním rámujícím schématu, dobře napsaných dialozích a vizuálně i dramaticky vděčném prostředí," konstatovali hodnotitelé, podle nichž spojení scenáristy Tesaře s režisérem Hřebejkem slibuje komediální náboj i inteligentní kritiku s obecnějším přesahem.

Šestapadesátiletý Hřebejk režíroval přes 20 celovečerních filmů, řadu televizních děl, divadelní inscenace, dokumenty i reklamy. Jeho nejpopulárnější snímek Pelíšky vidělo v kinech přes milion diváků, dodnes patří k nejnavštěvovanějším zdejším snímkům po roce 1989.

Úspěšné byly i tituly Pupendo, Horem pádem, Šakalí léta, Nestyda, Medvídek, Musíme si pomáhat, Kráska v nesnázích nebo Učitelka.

Pražský rodák vystudoval na FAMU scenáristiku a dramaturgii. S Petrem Jarchovským napsal Hřebejk scénář k filmové komedii Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola z roku 1990. Právě Jarchovský se v dalších letech stal Hřebejkovým dvorním scénáristou. Naposledy do kin poslali trilogii Zahradnictví, rodinnou ságu z let 1939 až 1959, která dějově předchází Pelíškům.

Hřebejk příležitostně režíroval v divadle, mimo jiné na pražských scénách Pod Palmovkou či Na Jezerce. Poslední dobou nejčastěji pracoval pro televizi. Kromě oceňované minisérie Rédl a televizního filmu Veterán uvedeného krátce před pandemií natočil kriminální seriály Případ pro exorcistu, Živé terče či Boží mlýny, komediální drama z vysokoškolského prostředí Pozadí událostí či naposledy slovenskou Ivetu o cestě z romského ghetta a Vítěze o premiérovi, který se z politiky obtížně vrací do běžného života.

Video: Reakce na seriál mě zaskočily, řekl Hřebejk

Vztahy pedagogů se studentkami nejsou náš vlhký sen, bránil se režisér Jan Hřebejk předloni v DVtv před kritikou seriálu Pozadí událostí. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy