Velký průvodce světem Hobita aneb Středozemí tam a zase zpět

Jiří Kropáček Štěpán Plaček Kultura Jiří Kropáček, Štěpán Plaček, Kultura
28. 11. 2014 12:58
Připomeňte si hlavní postavy i místa děje z filmové adaptace knihy J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Závěrečný díl filmové trilogie právě míří do kin.

Grafika - Kniha J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a je úvodem k rozsáhlé a jazykově i myšlenkově propracovanější trilogii Pán prstenů, která vyšla v letech 1954-1955. Bez znalostí některých detailů z Hobita čtenář později jen obtížně proniká do Pána prstenů.

I proto vám nyní nabízíme rekapitulaci pojmů, postav a míst z Tolkienovy Středozemě.

Hobit je příběhem o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo, jemuž život obrátí naruby kouzelník Gandalf, který Bilba pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem. Výprava, která nenápadně přerůstá v boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky nebo obry, na druhé straně i vznešenými elfy, hodnými lidmi a dalšími postavami Tolkienovy fiktivní Středozemě. Zlo ztělesňuje drak Šmak a v příběhu se objevuje i podivné stvoření Glum se svým prstenem, který se společně s čarodějem Gandalfem později stane jednou z hlavních postav legendární trilogie Pán prstenů.

Filmového zpracování Hobita se ujal po mnoha peripetiích Peter Jackson, který předtím zfilmoval také trilogii Pán prstenů. První díl Hobit: Neočekávaná cesta měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden loni v prosinci. Nyní do kin míří poslední část Hobit: Bitva pěti armád, která se bude v českých kinech promítat od 11. prosince.

Samotný Tolkien filmaře nemiloval a tvrdil, že jeho knížky jsou nezfilmovatelné. Ke změně názoru ho přinutila až finanční tíseň. V roce 1969 prodal filmová práva za 250 tisíc dolarů Saulu Zaentzovi, který později stál například za některými filmy Miloše Formana. Zaentz se v 70. letech podílel na nepříliš povedené animované verzi Hobita, ale v 80. letech potkal Jacksona a okamžitě ho nechal smluvně ustanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu. Kvůli kapacitě vlastní firmy poté postoupil práva společnosti New Line Cinema.

Foto: Jiří Kropáček

Kdo je kdo: Gandalf

Stejně jako v Pánovi prstenů i v Hobitovi je starý čaroděj s tváří a vráskami Iana McKellena tím, kdo uvede události do pohybu. Oproti knize by měl dostat vlastní dějovou linii, která přinese do jinak spíše hravě laděné první etapy Bilbovy cesty pořádnou dávku temnoty a těžkých rozhodnutí.

Zpět na seznam postav

 

Právě se děje

Další zprávy