Hobit má Oscara. Za počítačovou krásu Gluma

Kultura Kultura
12. 2. 2013 20:12
Výpravu Hobita označili akademici za příspěvek filmařskému řemeslu
Foto: Warner Bros.

Praha – Film Hobit: Neočekávaná cesta režiséra Petera Jacksona získal ocenění od Filmové akademie ještě před hlavním oscarovým večerem za mimořádný technický přínos pro potřeby filmového natáčení.

Ceremonii pořádanou v Los Angeles moderovali herci Chris Pine a Zoe Saldana, kteří se zanedlouho spolu objeví ve sci-fi velkofilmu Star Trek: Do temnoty.

Ceny za vědecký a technický úspěch byly rozděleny mezi technické novátory pracující na několika filmech natočených během mnoha let. Část akce bude promítnuta během vysílání hlavního předávání Oscarů 2013, které se uskuteční 24. února.

Celkově bylo rozdáno devět ocenění směřující k 25 lidem. Z týmu, který oživil Tolkienova Hobita se uznání dostalo Sïmonu Klutterbuckovi, Jamesi Jacobsovi a Richardu Dorlingovi za pokrok při vytváření počítačem generovaných postav typu Gluma.

Jiná technika použití počítačové grafiky – renderování světla a barvy – vynesla cenu Lawrenci Kestelootovi, Drewu Olbrichovi a Danielu Wexlerovi ze studia Dreamworks. Jejich nápad byl použit v animovaných filmech jako Shrek nebo Madagaskar.

Jako jednotlivec si cenu odnesl například Richard Mall za svůj vynález Matthews Max Menace Arm, jenž umožňuje kdekoliv po natáčecím place přesouvat osvětlení. Nová vymoženost se dostala do více než 40 zemí světa a byla použita ve více jak 300 filmech.

„Jsem trochu pokořen společností té vší technologie, jelikož já jsem prostě něco smontoval v garáži,“ prohlásil Mall a poděkoval své manželce za to, že doma vydržela hluk doprovázející jeho práci.

Ceny za vědecký a technický úspěch byly poprvé rozdány v roce 1931, dva roky po začátku tradice Oscarů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy