Hobit přichází. Odhoďte přemrštěná očekávání

Martin Svoboda
9. 12. 2012 16:30
Hobit je dobrý, ale je dobrý dost?
Hobit (Martin Freeman)
Hobit (Martin Freeman) | Foto: Warner Bros.

Praha - Přichází týden, kdy se konečně dočkají všichni fanoušci Hobita. 13. prosince je čeká i česká premiéra. Novinářské a slavnostní projekce už ale pomalu dávají tušit, co od nového počinu Petera Jacksona a jeho početného štábu očekávat. Než se první recenze začnou od úterka rojit i na našem území, podívejme se, co si o snímku myslí zahraniční šťastlivci, kteří Hobita již viděli.

Server Rottentomatoes.com sbírající anglo-americké recenze říká, že z osmadvaceti sebraných textů o Hobitovi dochází 71 % ke kladnému hodnocení, když průměrně dosahuje 6,8/10. Z pěti „top kritiků" nadprůměrné hodnocení udělil jediný. To jistě není zrovna zázrak, ale mějme na paměti, že venku nejsou zdaleka všechny kritiky - u blockbusterů dosahuje počet sebraných recenzí až desetinásobku současného stavu, nejinak tomu bude nyní. Výsledné metaskóre proto může být stále téměř jakékoliv. Snad můžeme počítat jen s tím, že se jen těžko dostane do podprůměru, nebo naopak přeroste 90 %.

Máme tedy věřit raději největší světové filmové databázi IMDb.com, kde při současných osmi tisících hlasů převyšuje hodnocení devět z deseti bodů? To jistě ne! Jak to tak na databázích bývá, mnozí nadšenci hodnotí dříve, než snímek vidí, a hodnocení každého očekávaného snímku nejprve nabere závratných výšin. IMDb můžeme vnímat jako relevantní zdroj až nějakou dobu po premiéře, kdy se situace uklidní a titul shromáždí dost plnohodnotných hlasů.

Nadšení opadlo

Když se podíváme na konkrétní názory, všeobecné nadšení přítomné po novozélandské premiéře velmi rychle opadlo. Nyní se nejčastěji mluví o příjemném filmu s řadou nedostatků, jenž nedosahuje kvalit žádného dílu Pána prstenů. Přesto se nemusí za svou existenci stydět a snad nejde jen o vaření z vody.

Thorin (Richard Armitage)
Thorin (Richard Armitage) | Foto: Aktuálně.cz

Richard Corliss z TIME Magazine vysvětluje své podprůměrné hodnocení nesoudržností celku a zbytečnou délkou. Každá část je podle něj majestátní a úchvatná, právě celek však selhává.

David Germain ze Star Tribune posílá Hobita rovnou na DVD, označuje ho za zbytečný přívěsek k Pánovi prstenů.

Samozřejmě ale najdeme i mnoho zásadně spokojenějších diváků. Peter Debruge z Variety chválí Jacksona, že Hobit skvěle předznamenává původní trilogii, aniž by jen opakoval trademarky. Zmiňuje silnou konzistenci série, nesrovnatelnou s jinými s podobnou mnohaletou pauzou. Přestože ho mrzí del Torův odchod, tato celistvost vize Petera Jacksona ho velmi těší.

Často se mluví o zdlouhavosti a natahování, seč Jacksonovy síly stačí. To je ostatně očekávatelná výtka, vzhledem k rozdělení krátké knížky na tři tříhodinové celky. Podle spokojenějších diváků však umí Hobit přesto vtáhnout a nepustit, když zahodíme předsudky a přemrštěná očekávání.

Velkým tématem předpokladů se stalo vysokofrekvenční promítání, revoluční počin, na který je každý fanoušek zvědavý. U nás bude takto Hobit sice promítán zřejmě v jediném sálu v zemi, přesto je zajímavé názory na HFR promítání sledovat, protože James Cameron s ním má velké plány a již od jím vedeného zpopularizování 3D víme, že co si James usmyslí, to se povětšinou stane módou.

Podivná ostrost

Zdá se, že rozčarování z 48 fps se jinak neposunulo od nedokončených záběrů z desetiminutové testovací projekce půl roku zpět. Dál se zmiňuje podivná ostrost a až nepříjemná čistota. Nově si novináři všimli, že s HFR film vypadá, jako by běžel mírně zrychleně. Ti jízlivější často přirovnávají scény, v nichž se hrdinové někam rychle přemisťují, ke komediálním skečům Bennyho Hilla.

Frodo (Elijah Wood) a Bilbo (Ian Holm)
Frodo (Elijah Wood) a Bilbo (Ian Holm) | Foto: Warner Bros.

Jiní ale tvrdí, že jde jen o nezvyk a po pár filmech nám vysokofrekvenční obraz nebude připadat ani trochu nepatřičný. Při nástupu barvy se ostatně také objevovaly protesty o její kýčovitosti, neuměleckosti a podřadnosti.

Drew McWeeny z HitFix shrnuje dojem slovy „Hobit je skvělý začátek série, dobrý film. Bude ale tentokrát 'dobré' divákům připadat dobré dostatečně?" Podobnou otázku si klademe už od prvních trailerů.

Edward Douglas z CommingSoon.net odpovídá další z velkých předpremiérových otázek, když Neočekávanou cestu přirovnává ke Skryté hrozbě, první epizodě nových Hvězdných válek. A hledá spojitost mezi kouzelníkem Radagastem a proklínaným Jar-Jar Binksem. Jiní však uklidňují, že takové paralely jsou zbytečné. V první řadě proto, že Hobit je určen stejné generaci jako Pán prstenů - nedochází k zaměření na mladší publikum jako u Star Wars.

Ačkoliv k nadprůměrnému hodnocení dochází většina dosavadních reakcí, nadšených přibývá zásadně skromněji. Uchvacuje technická stránka a Jacksonovo odhodlání, méně pak tři hodiny stopáže a velmi pozvolné tempo, prý ještě pozvolnější než u Společenstva prstenu.

Přestože to tak na první pohled možná nevypadá, dojmy z Hobita lze vnímat spíš s úlevou. Zdá se, že Jackson sice nedosáhl svého vrcholu, ale rozhodně neselhal a Hobit má potenciál potěšit fanoušky Tolkienova světa. Víc jsme si asi nemohli přát.

 

Právě se děje

Další zprávy