TOP 10 nejlepších filmů roku 2013. Vítězí láska!

Kultura Kultura
29. 12. 2013 8:49
Vybrali jsme 10 nejlepších filmů z českých kin v roce 2013.
Julie Delpy a Ethan Hawke v sérii filmů Richarda Linklatera.
Julie Delpy a Ethan Hawke v sérii filmů Richarda Linklatera. | Foto: Aktuálně.cz

Film 2013 - Co podstatného se dělo ve světě filmu roce 2013? Shrňme si nejdůležitější události a trendy, které hýbaly branží.

Jestě se neuzavřely finanční statistiky za právě uplynulý rok, ale vše nasvědčuje tomu, že Hollywood bude mít podobně úspěšný rok jako ten loňský, který finančním studiím přinesl. největší tržby za hodně dlouhou dobu. Strategie velkých studií soustředit se na velké spektákly, které mají největší šanci uspět i na globálním trhu, se evidentně vyplácí.

Ten tam je strach z pirátství, z něhož měli ještě před pár lety hollywoodští mogulové těžké spaní. I díky novým distribučním kanálům typu Netflixu se studia z mírné krize dostávají do nové konjunktury: možností, jak vydolovat peníze z filmu poté, co prošel kiny, je v dnešní době stále víc a víc.

Žebříčku tržeb v Hollywoodu i celosvětově dominoval Iron Man 3. Ve Spojených státech mu ale ostře šlape na záda už pár týdnů od premiéry druhý díl Hunger Games. Na světových trzích se na druhém místě umístil sequel animovaného hitu Já, padouch 2.

Tyhle výsledky příznačně vypovídají o třech subžánrech, z nichž se stále nejčastěji rekrutují blockbustery. Jsou to komiksové adaptace (kromě třetího Iron Mana zabodovaly nejvíce Snyderův Muž z oceli a Thor: Temný svět), adaptace literárních bestsellerů (kromě Hunger Games druhý díl Hobita, který ještě od své premiéry nestačil do statistik významně zasáhnout, nebo třeba i Luhramnův Velký Gatsby) a animáky (kromě Já, padouch ještě Univerzita pro příšerky, Mocný vládce Oz a Ledové království).

Nejpozoruhodnější letošní komerční tahák se ve statistikách ze světa objevuje na třetím a v amerických na sedmém místě - já osobně bych to neuhodl… přes tři čtvrtě miliardy ve světě vydělal šestý díl frančízy Rychle a zběsile.

Každý rok se většinou vylíhne nějaký hit, který se vymyká běžným škatulkám a který sjednotí kritiky i diváky. Letos si pozici nejdiskutovanějšího snímku vysloužil po právu na jednu stranu komorní a na druhou stranu ohromující kosmický spektákl Gravitace Alfonsa Cuaróna. Kritici se rozplývali nad vymazleným vizuálem a diváci se nechali zlákat příslibem intenzivního a technicky převratně nasnímaného zážitku. Příběh Sandry Bullockové bojující o život v děsivém mezihvězdném prostoru se ve statistikách z domova i ze světa umístil na překvapivém sedmém místě a stomilionový rozpočet se tvůrcům vrátil už více než šestkrát.

Zatímco Cuarón bude jedním ze žhavých kandidátů na Oscara, jeho neméně slavný kolega Steven Soderbergh si o Oscarech bude muset letos nechat zdát (nepředpokládáme, že uspěje jeho rafinovaný thriller Vedlejší účinky). Soderbergh přitom natočil film jako stvořený pro vkus akademiků: Jenže Liberace! nemůže na Oscarech soutěžit. Příběh legendárního klavíristy a showmana Liberaceho (Michael Douglas), nahlížený očima jeho mladého milence (Matt Damon), se oscarového klání nemůže účastnit, protože režisér ho poté, co ho léta marně nabízel studiím, nakonec natočil v kabelovce HBO, což odporuje oscarovým pravidlům.

Tenhle film je tak také dobrým indikátorem jednoho trendu - Hollywood se čím dál víc bojí marketingově kontroverzních témat (u Liberaceho homosexualita) a američtí nezávislí tvůrci se čím dál častěji stahují na televizní obrazovky, kde mají nejen větší tvůrčí svobodu, ale také více prostoru pro epické vyprávění.

A nejde jen o nějaké artové ikony - za výborným seriálem House Of Cards, vyprodukovaným streamovací službou Netflix, stojí David Fincher. Seriál byl distribuován také docela revolučním způsobem, korespondujícím s tím, že diváci se na série seriálu čím dál raději dívají vcelku. Netflix dal zákazníkům v jeden den k dispozici celou sezonu.    

Nyní krátce k festivalovým highlightům. Berlinale si udrželo pozici sociálně nejangažovanějšího festivalu. Zlatého medvěda si odvezlo rodinné drama Pozice dítěte, které je klasickým zástupcem rumunské nové vlny - na základě komorního příběhu o nezdravém vztahu matky a syna upozorňuje na obecnější problémy postkomunistické společnosti. Cenu ale získal i pronásledovaný íránský filmař Jafar Panahí za svou alegorii Zatažený závěs nebo balkánské dokudrama Danise Tanoviče ze života chudých Romů s názvem Epizoda ze života sběrače železa.

Nejprestižnější festival v Cannes v čele se Stevenem Spielbergem v roli šéfa poroty podlehl síle vztahu dvou vášnivých mladých žen ve filmu Život Adele. Jen s Velkou cenou poroty se museli smířit bratři Coenové. Jejich retroportrét folkového zpěváka nazvaný Inside Llewyn Davis je dalším triumfem téhle bratrské dvojice, bohužel ho ale v našich kinech uvidíme až na konci února.

Většinu těch filmů z Cannes, které stály za to, měli fanoušci tradičně možnost vidět na festivalu v Karlových Varech - do distribuce se dostaly Futurologický kongres Ariho Folmana a hlavně Velká nádhera Paola Sorrentina, která sice v Cannes ostrouhala, ale italský režisér si napravil chuť teď na začátku prosince, když ovládl se svým vizuálně opulentním filmem Evropské filmové ceny.

V roce 2013 se zkrátka bylo na co dívat a platí to do jisté míry i o českých kinech, kde se o distribuci festivalových filmů stará několik menších distributorů. Co se nabídky týče - mohlo by být lépe a mohlo by být i hůře.

Žebříček deseti nejlepších filmů v českých kinech podle Aktuálně.cz proto odráží jen tuto distribuční nabídku a řadu výborných festivalových filmů pomíjí. Zařazeny jsou do něj i snímky, které byly v Česku k vidění už v roce 2012, ale do oficiální distribuce se dostaly až letos. Naopak řada dobrých letošních filmů (takřka všechny, o nichž se mluví v souvislosti s jejich oscarovými ambicemi) v kinech ještě není.

TOP 10 filmů v českých kinech v roce 2013 podle Aktuálně.cz:

1. Před půlnocí (r. Richard Linklater)

2. Život Adele (r. Abdelatiff Kechiche)

3. Mistr (r. Paul Thomas Anderson)

4. Velký Gatsby (r. Baz Luhrmann)

5. Hon (r. Thomas Vinterberg)

6. Velká nádhera (r. Paolo Sorrentino)

7. Gravitace (r. Alfonso Cuarón)

8. Láska (r. Michael Haneke)

9. Liberace! (r. Steven Soderbergh)

10. Lincoln (r. Steven Spielberg)

Before Midnight - Clip #2 Helium
Before Midnight - Clip #2 Helium
 

Právě se děje

Další zprávy