Hobit je nejdražším filmovým projektem všech dob

Kultura Kultura
4. 10. 2013 21:44
10 miliard za Bilbovu cestu ke Šmakovi a zpět zdaleka není konečná suma
Martin Freeman (Bilbo Pytlík).
Martin Freeman (Bilbo Pytlík). | Foto: Warner Bros.

Praha - Kolik stál Hobit? Pro někoho je tato otázka nepodstatná a povrchní, pro jiné naopak zajímavá a skýtající mnoho informací o stavu Hollywoodu.

Nyní již je jisté, že Hobit přijde producenty přinejmenším na dvojnásobek rozpočtu ve skutečnosti dost skromného Pána prstenů. Ke konci března se suma vyšplhala na 561 milionů dolarů, tedy deset miliard korun. Tato suma pak nezahrnuje náklady na reklamu, jež mohou samy dosahovat stamilionových hodnot. Čímž se prequelová výprava do Středozemně stává zdaleka nejdražším filmovým projektem všech dob.

Podívejte se na fotografie z druhého dílu Hobita: Šmakovy dračí pouště a připomeňte si Neočekávanou cestu:

Třídílný projekt vznikal naráz, což ušetřilo nemalou sumu. Uzavřené smlouvy nedovolují hercům, z nichž by se staly hvězdy, zvedat požadavky a není třeba budovat několikrát kulisy. Přesto dosahují náklady závratných hodnot. S tím, že končící postprodukce druhého a začínající třetího dílu rozpočet ještě navýší.

Vyplatí se takový tah? Neočekávaná cesta nebyla zdaleka takovým hitem, jak se čekalo. Vydělala sice více než miliardu dolarů, tedy sama zhruba vyrovnala celkové dosavadní náklady a litovat této produkce nikdo nebude, přesto čekali producenti úspěch mnohem vyšší - vždyť Hobita v domácích tržbách porazily všechny díly Pána prstenů, a to i přes desetiletou inflaci!

Ostatní premiéry se navíc Bilbova cestování za drakem Šmakem bály a posouvaly se z jeho dosahu, aby s ním nemusely soupeřit. V prosinci tedy nebylo do kina jít téměř na nic jiného než Hobita, což mu velmi pomohlo u náhodných diváků.

Pokud bublina splaskla a tento rok bude Peter Jackson čelit klasické vánoční mainstreamové konkurenci, může se divit, že tentokrát Šmakova dračí poušť nenastřádá ani tu miliardu.

Druhá možnost je, že relativně nízké tržby byly zapříčiněny i nedůvěrou v projekt, která v mnoha očích opadla, takže nic není ztraceno. Do kin druhý Hobit vstoupí 12. prosince 2013, třetí pak o rok později.

 

Právě se děje

Další zprávy