Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Kate Winslet v roli Rose a Leonardo DiCaprio jako Jack.
Kate Winslet v roli Rose a Leonardo DiCaprio jako Jack. | Foto: Profimedia.cz

Rekordman

Před uvedením analytici předpovídali, že půjde o propadák. Obzvlášť když s rozpočtem okolo 200 milionů dolarů byl Titanic dosud nejdražším filmem v dějinách. Ještě deset týdnů po premiéře se však držel ve 3200 amerických a kanadských kinech, jako vůbec první celosvětově utržil přes miliardu dolarů a nakonec se zastavil až na tehdy bezprecedentní částce přesahující 1,8 miliardy dolarů. Rekord držel 12 let, dokud James Cameron svým Avatarem výrazně nepřekonal sám sebe.

Dalších 350 milionů dolarů utržil Titanic díky 3D verzi z roku 2012, pár stovek tisíc pak při dalším uvedení v letech 2017 a 2020.

Nyní pomyslně vyplouvá znovu u příležitosti 25. výročí, aby ještě zvýšil celosvětové tržby stojící aktuálně na částce 2,19 miliardy. Paradoxně tak James Cameron o místa v historických tabulkách opět soupeří sám se sebou, neboť aktuálně třetímu Titanicu dýchá na záda druhý díl Avatara, jemuž k pomyslné bronzové medaili chybí už jen necelých 17 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy