Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Kate Winslet v roli Rose a Leonardo DiCaprio jako Jack.
Kate Winslet v roli Rose a Leonardo DiCaprio jako Jack. | Foto: 20th Century Fox / Paramount Pictures / Profimedia.cz

To hlavní se dělo v Mexiku

Většina snímku byla natočena v mexickém státu Baja California. V místních studiích, v obří nádrži plné vody, vznikla replika lodi téměř skutečné velikosti, jen její zhotovení stálo takřka 40 milionů dolarů. Další scény vznikaly v okolí amerického Los Angeles. Ale to nejpodstatnější, zkázu Titanicu, štáb zinscenoval právě v Mexiku.

K potopení takřka 270 metrů dlouhé lodi využil Cameron jednak to, že maketa v mexických studiích byla rozpůlená na dvě části, což umožňovalo točit v různých úhlech. Zadní část se mohla otáčet až o 90 stupňů - filmaři to zužitkovali při pořizování závěrečných scén těsně před potopením. Tehdy se na place pohybovalo kolem sta kaskadérů a další stovky komparzistů.

Dále tvůrci pracovali se spoustou miniatur a vše kombinovali s digitálními triky. Také jako jedni z prvních využili technologii zvanou motion capture, kdy kamera snímá aktéry před zeleným pozadím, aby zachytila pohyby - ale to, co se poté hýbe na plátně, už modeluje počítač. S výsledkem, jaký nestárne.

 

Právě se děje

Další zprávy