Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Scéna z filmu, ve které Kate Winslet v roli Rose přijíždí k Titanicu. | Video: 20th Century Studios

Posedlost detaily

James Cameron je známý perfekcionismem. Ještě než začal natáčet Titanic, aniž by měl napsaný scénář, se členy štábu se ponořil k vraku opravdového Titanicu na dně Atlantského oceánu. Právě tady natočil scény, jak potápěči nacházejí skicu použitou na začátku snímku.

S podobnou péčí se režisér věnoval i drobnostem, které měly dokreslit věrnost vyobrazené historické epochy. Tapety, koberce i nádobí odpovídaly skutečnému vybavení na lodi z roku 1912. Každá stříbrná vidlička, každý šálek na čaj byl opatřený logem společnosti White Star Line, která Titanic vyslala na moře.

Stejně režisér přistupoval i ke 150 komparzistům. Každému přiřadil jméno i roli v příběhu a osobně se s nimi sešel, aby probral podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy