Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Když chudý chlapec v podání Leonarda DiCapria vykřikl na palubě největší zaoceánské lodi „Jsem král světa!“, vryl se do paměti diváků. | Video: Paramount Movies

Pravda versus fikce

Mnohé scény působí hollywoodsky, od velkolepé romantické chvilky na přídi lodi za zvuků písně My Heart Will Go On od Céline Dion přes drobné scenáristické vtípky, jako když se ústřední dvojice na největší lodi světa miluje na tom snad nejmenším a nejnepohodlnějším místě v podpalubí - na zadním sedadle auta.

Cameron ve snímku opět umně spojil velikášství triků i citů s jemnou ironií. Také odtud pramení kouzlo filmu. Jedna z nejslavnějších scén však působí, že vznikla pro potřeby umocnění finále, byť má reálný základ. Když už začala evakuace a spouštějí se záchranné čluny, na palubě potápějící se lodi nepřestává hrát smyčcové kvarteto. To se skutečně stalo, jen přeživší se nemohli shodnout, jaká skladba zazněla poslední.

 

Právě se děje

Další zprávy