Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
Jan Hartl a Martin Huba v Donšajnech.
Jan Hartl a Martin Huba v Donšajnech. | Foto: Bontonfilm

Martin Huba

Slovenský herec Martin Huba před sedmi lety účinkoval v Menzelově posledním filmu Donšajni, kde ztvárnil operního zpěváka Jakuba.

"Jirka byl kapitola sama pro sebe. Každá chvilka, kterou jsme s ním prožili, měla vlastní pointu, ať už před kamerou, nebo mimo ni," řekl Huba v pondělí ráno České televizi.

"Nementoroval, nezvedal prst, ale uměl trvat na svém a navzdory své zdánlivé křehkosti, protože on působil neobyčejně subtilně, vždy dosáhl toho, co pokládal za správné. Čas, který přežiješ, ti život nevrátí, říká se. Čas strávený s Jiřím mi ale život vrátil, protože každá chvilka s ním byla nadčasová," dodal Martin Huba.

 

Právě se děje

Další zprávy