Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
Na snímku z roku 2011 jsou Jiří Menzel s razítkem, Jitka Zelenohorská a Václav Neckář.
Na snímku z roku 2011 jsou Jiří Menzel s razítkem, Jitka Zelenohorská a Václav Neckář. | Foto: ČTK

Jitka Zelenohorská

Jitka Zelenohorská proslula roku 1967 v Menzelových Ostře sledovaných vlacích jako Zdenička Svatá, tedy žena, jejíž zadnici razítkuje výpravčí Hubička v podání Josefa Somra.

"Já jsem točila od 14 let dětské filmy nebo dívčí role, tehdy jsem točila s Karlem Zemanem, byli jsme na ateliérech na Barrandově a pan Menzel tam zrovna dělal zkoušky na Ostře sledované vlaky, tak si mě tam taky vzal," vzpomněla Zelenohorská v ranním vysílání České televize. Podle vlastních slov tehdy neznala ani Menzela, ani Hrabala, takže nevěděla, do čeho jde.

Později s Menzelem natočila ještě Zločin v šantánu a Skřivánky na niti, kteří na 20 let skončili v trezoru. Jeho úmrtí lituje. "Dalo se to očekávat kvůli jeho nemoci, ale pořád jsme doufali, že se z toho vykřeše a bude moci dál něco dělat," řekla.

"Jsou úžasně lidské, ať je to komedie, nebo pozdější filmy, je to vždy o lidech. Umí je krásně podat, má tam perfektní herce i kameru a všechno kolem, takže je na co se koukat. A vždy je to krásný požitek," shrnula Jitka Zelenohorská, co pro ni znamenají Menzelovy filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy