Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.

Magda Vášáryová

"Je mi z toho smutno," reagovala na Facebooku slovenská herečka a bývalá diplomatka Magda Vášáryová. S Menzelem se setkala roku 1980 při natáčení Postřižin, kde hrála impulzivní Maryšku.

"Říkala jsem si, jak by se zachovala Maryška, která uvažovala úplně jinak než ostatní. Asi by si řekla, že život už je takový, ale je třeba na Jiřího vzpomínat v dobrém a taky se umět zasmát. Jednou mi Jirka skoro jako malý chlapec ukazoval, že si může i v autě uvařit kávu, a já kávu nesnáším, takže jsem vedle něho seděla a vůbec jsem nerozuměla, z čeho se tak raduje," vzpomněla Vášáryová v ranním vysílání České televize.

Jako režisér byl podle ní Menzel neobyčejný, ale přísný. "Když jsme neudělali všechno tak, jak si představoval, tak se na nás zlobil a dupal nohama. Ale protože měl velmi rád čokoládu, tak jsem vždy měla po ruce různé malé čokoládičky, kterými jsem mu vystlala cestu k nám, a potom už jsme mohli dál pracovat," dodala Vášáryová.

 

Právě se děje

Další zprávy