Od Perliček na dně po Donšajny. Připomeňte si slavné filmy, které Jiří Menzel natočil

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 9. 2020 23:02
Jiří Menzel zemřel v sobotu 5. září, bylo mu 82 let. Bývalý člen souboru Divadla Járy Cimrmana se od 70. let minulého století věnoval divadelní režii, nejvíc ho ale proslavil film. Jeho debut Ostře sledované vlaky podle literární předlohy Bohumila Hrabala získal v roce 1966 Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Připomeňte si jeho další slavná díla.
Foto: Filmové studio Barrandov

Perličky na dně, 1965

Poezie všedního života z pera Bohumila Hrabala jako předloha povídkového filmu, na kterém se kromě Jiřího Menzela podíleli kolegové z československé nové vlny Jan Němec, Evald Schorm, Věra Chytilová a Jaromil Jireš.

"Měl jsem hrozné štěstí. Nebyl jsem na filmové škole zvlášť dobrý žák. Mí kamarádi byli starší a už měli za sebou celovečerní film. Když se objevil Hrabal a četl jsem jeho povídku, řekl jsem si: To je můj autor! Všechno hezké z české literatury, co se mi kdy líbilo, je v něm, a ještě silnější. Pak jsem potkal Honzu Němce a zjistil jsem, že i on je do Hrabalových textů zamilovaný. Řekli jsme si, proč bychom nenatočili film. Měl jsem štěstí, že se mi povídka povedla," prohlásil Jiří Menzel v rozhovoru pro Českou televizi, jak se dostal k filmování Hrabalových předloh. 

 

Právě se děje

Další zprávy