Zemřel Jiří Menzel, legenda českého filmu

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
Aktualizováno 6. 9. 2020 23:45
Ve věku 82 let zemřel stěžejní český filmový režisér Jiří Menzel. O úmrtí oscarového tvůrce na Facebooku informovala jeho manželka Olga, zprávu potvrdil i režisér Jan Hřebejk. V posledních letech se filmař potýkal s vážnými zdravotními problémy. Jako režisér měl na kontě zhruba dvě desítky snímků, v mnohých se objevil i jako herec.

Úmrtí agentuře ČTK potvrdila Menzelova asistentka Míla Řádová.

Jiří Menzel se narodil se roku 1938 v Praze. Na FAMU studoval v letech 1958 až 1962 u Otakara Vávry v silném ročníku, mimo jiné s Věrou Chytilovou nebo Evaldem Schormem. V šedesátých letech 20. století byl spoluzakladatelem československé filmové nové vlny. 

Menzel v roce 2017 prodělal náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl několik týdnů udržován v umělém spánku. Jeho posledním režijním počinem je snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se naposledy objevil v hlavní roli ve filmu Tlumočník.

"Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek," napsala v neděli pozdě večer na svůj facebookový profil Menzelova manželka Olga. 

"Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával… Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička," dodala.

Jiří Menzel
Jiří Menzel | Foto: Profimedia.cz

Menzelův první celovečerní film Ostře sledované vlaky podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala získal v roce 1967 Oscara za nejlepší zahraniční film.

Velká část Menzelova díla jako režiséra byla spjata právě s Hrabalovým dílem. Už jeden z prvních Menzelových filmů, Perličky na dně z roku 1965, byl zpracováním Hrabalových povídek. Na filmu se tehdy Menzel podílel s dalšími osobnostmi československé nové vlny. Podle Hrabalových knih pak Menzel kromě Ostře sledovaných vlaků natočil také snímky Skřivánci na niti, Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. Jeho poslední hrabalovskou adaptací a předposledním režijním počinem byl film Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2006.

Menzel ale natočil také třeba filmy podle děl spisovatele Vladislava Vančury, jako byly snímky Rozmarné léto a Konec starých časů. Na dalších snímcích zase spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, se kterými se koncem 70. let minulého století setkal v souboru Divadla Járy Cimrmana. Vznikly tak filmy Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková. Snímek Vesničko má středisková byl v roce 1985 nominován na Oscara.

Od sedmdesátých let se věnoval i divadelní režii. Spolupracoval zejména s pražskými divadly, ale působil i v zahraničí.

View this post on Instagram

Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek. 1 list Korintským 13:1-8 „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne.“ Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával... Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička Todos los seres, todos los acontecimientos de tu vida esta ahi, porque tu los has convocado. De ti depende lo que recielvas hacer con ellos. Ya nadie nos quitará nuestros recuerdos. Všechny bytosti a všechny vaše činy jsou tu, protože jste je svolali. Je jen na vás jak s nimi naložíte. Vzpomínky už nám nikdo nevezme. 🤍🕊

A post shared by Olga Menzelová (@olgamenzelova) on

"Věci musí vznikat lehce, pracovat musíte přirozeně, jako když dýcháte," tvrdil osobitý tvůrce, který se už v dětství zamiloval do filmů Reného Claira, Charlieho Chaplina či Jeana Renoira. 

Publikum i odborníky zaujal hned svou první režií, adaptací Hrabalovy povídky Smrt pana Baltazara ve filmu Perličky na dně (1965). Atmosféra jeho Rozmarného léta podle Vladislava Vančury (1967) dokonale souzní s předlohou. Květnatý archaický jazyk, kvůli němuž byla předloha pokládána na nezfilmovatelnou, Menzel citlivě vyvážil záběry, v nichž se takřka nic neděje, ale "hraje" v nich hladina řeky, déšť či zmoklé sklenice na stole. Nalezl zde křehkou rovnováhu mezi humorem a poezií.

 

Právě se děje

Další zprávy