Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.

Jan Hřebejk

Ke kondolencím se připojil Jan Hřebejk, který roku 2007 režíroval Menzela jako herce ve svém filmu Medvídek. "Zemřel Jiří Menzel. Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane," napsal na Twitteru.

Úvahy pak rozvinul v pondělním dopoledním vysílání České televize. "Mluvil jsem za publikum v téhle zemi. Samozřejmě mě to zasáhlo, věděl jsem, že není v dobrém zdravotním stavu, ale je to osobnost, kterou považujete trochu za svoji součást, když mluvím za diváka, za toho, kdo se s dílem Jiřího Menzela setkával. Je to i jistá útěcha, že jeho dílo tady zůstává s námi," řekl Hřebejk.

"Jeho tvorbu jsem miloval. Patřím ke generaci, když jsme šli na FAMU, buď jsme byli chytilovci, nebo menzelovci. Všichni jsme obdivovali Miloše Formana, ale ten byl z tehdejší perspektivy, v půlce 80. let, vzdálenější," popsal Hřebejk, který u zkoušek na FAMU rozebíral Menzelův méně známý film Báječní muži s klikou z roku 1978.

"Pan Menzel natočil svůj oscarový film Ostře sledované vlaky, když já ještě nebyl na světě. Teď tu stojím jako bělovlasý, bělovousý člověk," podivil se Hřebejk a připomněl, že Menzelova tvorba provázela Čechy téměř 60 let. "Mě provází úplně celý život," zdůraznil.

 

Právě se děje

Další zprávy