Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
Foto: ČTK

Václav Neckář

Na režiséra vzpomíná i zpěvák Václav Neckář, který pod Menzelovým vedením v roce 1966 natočil oscarový film Ostře sledované vlaky a několik let nato i Skřivánky na niti podle předloh Bohumila Hrabala.

Ostře sledované vlaky byly Menzelovým prvním celovečerním titulem a pro Neckáře v jeho 22 letech první filmovou rolí. "Jirka byl kamarád, pozval mě na kamerové zkoušky. Spolu jsme pak zašli v Kobylisích k panu Hrabalovi, aby viděl, jak bude vypadat Miloš Hrma. Pan Hrabal, když jsme odcházeli, říkal 'to je on', vybral si mě," vzpomíná dnes Neckář.

Na přebírání Oscara do Spojených států s Menzelem nejel. "Vzal si s sebou Mášu (Jitku Bendovou). Proč by si vzal s sebou ošklivýho kluka? Vzal si radši hezkou holku, navíc Jitka mluvila perfektně anglicky," vzpomíná šestasedmdesátiletý Neckář.

S Menzelem byli přátelé celý život. Naposledy jej viděl na jaře, v létě s ním mluvil už jen telefonicky.

 

Právě se děje

Další zprávy