Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
Jan Hrušínský se vyjádřil na Facebooku.
Jan Hrušínský se vyjádřil na Facebooku. | Foto: facebook.com/jan.hrusinsky.1

Jan Hrušínský

Ředitel pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský na Facebooku nasdílel několik svých fotek s Menzelem včetně jedné, na které tehdy mladý režisér pózuje s Hrušínského otcem, slavným hercem Rudolfem. "Jirka a Rudolf se právě potkali," podotkl Jan Hrušínský.

Rudolf Hrušínský, který žil v letech 1920 až 1994, účinkoval v některých Menzelových nejznámějších filmech včetně Rozmarného léta z roku 1968, kde představoval majitele lázní Antonína Důru. O rok později Menzelovi hrál ve Skřiváncích na niti, roku 1980 byl v Postřižinách, roku 1983 ve Slavnostech sněženek ztvárnil Jarina France. V roce 1985 Hrušínský ztělesnil doktora Skružného v Menzelově komedii Vesničko má středisková.

Stejně tak se ale režisér znal s Hrušínského synem Janem, kterého už roku 1974 obsadil do hlavní role v Kdo hledá zlaté dno.

V roce 2015 Jiří Menzel v Divadle Na Jezerce zahájil výstavu fotografií Rudolfa Hrušínského. "Je to tady moc pěkné a držím palce. Ahoj!" napsal Menzel už dva roky předtím do pamětní knihy Divadla Na Jezerce.

 

Právě se děje

Další zprávy