George Clooney slaví 60 let. Skvěle hraje i točí, dvakrát čelil smrti

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
6. 5. 2021 12:00
Chtěl být novinářem po otci, později profesionálním hráčem baseballu. Coby šestnáctiletý usiloval o kariéru v americkém klubu Cincinnati Reds, kde však roku 1977 neprorazil. Než se dostal k filmu, pracoval porůznu, živil se třeba sběrem tabáku či prodejem dámských bot. Americký herec George Clooney tento čtvrtek slaví 60. narozeniny.
George Clooney ve filmu Bratříčku, kde jsi? z roku 2000. | Video: Touchstone Pictures

Nejvíc sexy muž na útěku

S bratry Coenovými chtěl Clooney pracovat tak moc, že si ani nepřečetl scénář k jejich snímku Bratříčku, kde jsi? z roku 2000. A kývl i na nižší honorář, než bylo obvyklé. V hudební krimikomedii ztvárnil - jak jinak - kriminálníka. Jednoho ze tří trestanců, kteří v Mississippi 30. let unikají z vězení, spojeni okovy i vidinou obrovského pokladu.

Ethan a Joel Coenovi si tu, věrni své poetice, potměšile pohrávají s hvězdným statusem Clooneyho, kterého v roce 2007 časopis People vyhlásil nejvíce sexy mužem. Nechávají ho mimo jiné neustále hledat pomádu na vlasy. A především z něj, stejně jako z jeho hereckých kolegů Johna Turturra a Tima Blakea Nelsona, dělají neodolatelného pologramotného hlupáka, který bratrské duo za kamerou svým speciálním "jižanským" tancem donutil k výbuchům hýkavého smíchu. Alespoň tak na roli vzpomíná sám Clooney.

 

Právě se děje

Další zprávy