George Clooney slaví 60 let. Skvěle hraje i točí, dvakrát čelil smrti

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
6. 5. 2021 12:00
Chtěl být novinářem po otci, později profesionálním hráčem baseballu. Coby šestnáctiletý usiloval o kariéru v americkém klubu Cincinnati Reds, kde však roku 1977 neprorazil. Než se dostal k filmu, pracoval porůznu, živil se třeba sběrem tabáku či prodejem dámských bot. Americký herec George Clooney tento čtvrtek slaví 60. narozeniny.
George Clooney ve filmu Zakázané ovoce z roku 1998. | Video: Universal Pictures

Jako bankovní lupič

Roku 1998 poprvé George Clooney spolupracoval s režisérem Stevenem Soderberghem, po Tarantinovi dalším autorem, který trochu narušoval hollywoodské normy. Jeden z prvních silných hlasů americké nezávislé kinematografie snímkem Zakázané ovoce právě začínal pozvolna "obcovat" s Hollywoodem.

V této romantické krimikomedii podle knižní předlohy Elmorea Leonarda se Clooney v typické roli drobného kriminálníka věnuje svému oblíbenému koníčku, přepadání bank. S drobnou potíží: nějak moc ho přitom chytají.

Jeho schopnosti i neschopnosti perfektně vystihne už prvních deset minut snímku, běžících ve zběsilém tempu. A Soderbergh objevuje hlavního hrdinu svého brzkého hvězdně obsazeného lupičského hitu Dannyho parťáci, s tržbami 451 milionů dolarů nejúspěšnějšího filmu, kde Clooney hrál hlavní roli. "Zrovna jsem dotočil Batmana a Robina a potřeboval jsem nějaký lepší scénář," vzpomínal herec na to, jak dostal do ruky scénář Zakázaného ovoce.

 

Právě se děje

Další zprávy