George Clooney slaví 60 let. Skvěle hraje i točí, dvakrát čelil smrti

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
6. 5. 2021 12:00
Chtěl být novinářem po otci, později profesionálním hráčem baseballu. Coby šestnáctiletý usiloval o kariéru v americkém klubu Cincinnati Reds, kde však roku 1977 neprorazil. Než se dostal k filmu, pracoval porůznu, živil se třeba sběrem tabáku či prodejem dámských bot. Americký herec George Clooney tento čtvrtek slaví 60. narozeniny.
George Clooney film Dobrou noc a hodně štěstí natočil, také v něm hrál. | Video: Warner Bros.

Dobrou noc a hodně štěstí

Clooneyho otec se během jeho dospívání stal televizní hvězdou, bývalý dýdžej moderoval různé talkshow. I díky němu George vždy hleděl na staré časy Hollywoodu a televize. Ostatně i jeho první dva počiny v roli režiséra, snímky Milujte svého zabijáka a Dobrou noc a hodně štěstí, pojednávaly o televizních hvězdách.

Debut byl založený na pomatených vzpomínkách moderátora Chucka Barrise, zatímco černobílá druhotina Dobrou noc a hodně štěstí rekonstruuje spor komentátora stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym.

Úspěšné drama o "honu na čarodějnice" ve Spojených státech 50. let minulého století poukazovalo na důležitou roli televize v procesech proti údajným komunistům. Především však snímek definitivně potvrdil režijní schopnosti předního hollywoodského herce. Film z roku 2005 si odnesl pět cen z festivalu v Benátkách a následně získal šest nominací na Oscara včetně té za režii.

 

Právě se děje

Další zprávy