George Clooney slaví 60 let. Skvěle hraje i točí, dvakrát čelil smrti

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
6. 5. 2021 12:00
Chtěl být novinářem po otci, později profesionálním hráčem baseballu. Coby šestnáctiletý usiloval o kariéru v americkém klubu Cincinnati Reds, kde však roku 1977 neprorazil. Než se dostal k filmu, pracoval porůznu, živil se třeba sběrem tabáku či prodejem dámských bot. Americký herec George Clooney tento čtvrtek slaví 60. narozeniny.
George Clooney přebírá Oscara od Nicole Kidmanové za vedlejší herecký výkon ve filmu Syriana, 2006. | Video: Oscars

15 kilo kvůli roli

Clooney postupně prokázal, že umí před kamerou i za kamerou. Mezi herci je ostatně rekordmanem co do počtu oscarových nominací v nejvíce různých kategoriích. Jako první byl nominován na šest rozdílných sošek: na nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Syriana, nejlepšího herce ve filmech Michael Clayton, Lítám v tom a Děti moje, nejlepšího scenáristu i režiséra za Dobrou noc a hodně štěstí, nejlepšího autora adaptace za Den zrady. A coby producent byl navržen také v hlavní kategorii pro nejlepší film za drama Argo.

Nominace za Argo a Syrianu nakonec proměnil. Právě v Syrianě dostal příležitost zahrát dramatičtější, křehčí roli. Nabral kvůli ní okolo 15 kilo, což přispělo k nepříjemnému zranění páteře během natáčení.

Clooney měl takové bolesti, že pomýšlel na sebevraždu. A na prahu smrti se ocitl i nedávno, když coby poměrně čerstvý otec spěchal na motorce na natáčení seriálu Hlava 22. Skončil s krunýřem na krku a podmínkou od manželky, že už na motorku nesedne.

 

Právě se děje

Další zprávy