Dekáda ve filmu a televizi: Vzestup Netflixu, Číny i české HBO

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
30. 12. 2019 14:56
Konec desetiletí poskytuje vhodnou příležitost ohlédnout se za proměnou filmového a televizního průmyslu. Seriály v současné dekádě začaly být ambicióznější a Netflix změnil to, jak a kdy se na ně díváme. Disney buduje impérium a o českém filmu se mluví ve světě. Díky Václavu Marhoulovi i šikovným animátorům.
Pustina
Trailer ze seriálu Pustina, který pro HBO natočil Ivan Zachariáš. | Video: HBO

HBO nastavuje laťku tuzemské televizní tvorby

V říjnu 2011 začala v Česku stanice HBO vysílat Terapii. První zdejší seriálový počin HBO byl ještě převedením zahraničního formátu, ale šlo o jasný signál, že stanice se chce zaměřit na původní obsah. Drama z psychologické poradny s Karlem Rodenem se dočkalo tří řad a mezitím stanice zahájila produkci dle původních domácích námětů.

Krimiseriál Pustina z roku 2016 a letošní špionážní Bez vědomí nabídly žánrovou podívanou přinejmenším evropského formátu, oba se dočkaly mezinárodní premiéry na byznysově nejvýznamnějším filmovém festivalu severoamerického kontinentu v kanadském Torontu. A oba také nastavují laťku tuzemské televizní produkce.

Takřka výhradnímu producentovi ambicióznější televizní zábavy České televizi vznikla konkurence a poslední dobou podobně jako ve světě platí, že nejdiskutovanější audiovizuální události se odehrávají nikoli na plátnech kin, ale na obrazovkách.

Česká televize loni překvapila zdařilou kriminální minisérií Rédl, která nekompromisně hleděla na raná 90. léta minulého století, a na začátku letošního roku pobláznila celou zemi komediálním seriálem Most!, který vyvolal celospolečenské debaty.

 

Právě se děje

Další zprávy