Dekáda ve filmu a televizi: Vzestup Netflixu, Číny i české HBO

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
30. 12. 2019 14:56
Konec desetiletí poskytuje vhodnou příležitost ohlédnout se za proměnou filmového a televizního průmyslu. Seriály v současné dekádě začaly být ambicióznější a Netflix změnil to, jak a kdy se na ně díváme. Disney buduje impérium a o českém filmu se mluví ve světě. Díky Václavu Marhoulovi i šikovným animátorům.
Poslední z Aporveru: Trailer 2
Trailer z nikdy nedokončeného filmu Poslední z Aporveru. | Video: Legrandix

Nejdražší český film a největší podvod

Měl to být nejdražší český film s rozpočtem okolo 200 milionů korun. Režisér snímku Poslední z Aporveru Tomáš Krejčí sliboval velkolepé české fantasy odehrávající se na planetě Aporver s povrchem tvořeným kilometrovými houbami, na jejichž kloboucích stojí celá města.

Původní termín dokončení byl už v roce 2011, původní rozpočet 80 milionů korun. Premiéra se čtyřikrát odsouvala, roku 2011 tvůrci oznámili, že se rozpočet vyšplhal na 208 milionů korun. Film se však do kin nedostal ani v jednom z avizovaných termínů roku 2012. A nyní na tvůrce podal Státní fond kinematografie, který na výrobu přispěl částkou 47 milionů korun, žalobu pro podezření na dotační podvod. Už předloni přitom od projektu odstoupila Česká televize, která byla jedním z koproducentů.

Film údajně vznikal v pěti postprodukčních studiích, kombinoval ručně kreslené triky s počítačovými, tvůrci zmiňovali inspiraci Karlem Zemanem, titulní píseň nazpívala Markéta Irglová s kapelou Zrní. A jako doklad propracované vizuální koncepce sloužilo tvrzení, že ty správně tvarované mraky musel štáb jet natočit až na Havaj.

Snímek, jehož rozpočet nakonec překročil 240 milionů korun, ovšem místo do kin putoval do dražby. Minimální výchozí cena byla Českou televizí jakožto věřitelem stanovena na 18,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy