České filmy díru do světa neudělaly. Změní to Havel?

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 12. 2007 9:59
V zahraničí letos uspěli Menzel a Třeštíková
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České kinematografii kritici vyčítají, že je do sebe uzavřená, provinční a za hranicemi o ni kvůli tomu příliš velký zájem není. České filmy na významné festivaly poslední dobou pronikaly spíš sporadicky.

Letos se přece jen hnuly ledy, i když o světovém úspěchu syrového rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny si můžeme nechat zatím zdát.

Několik českých filmů v roce 2007 bylo k vidění na významných i méně významných přehlídkách. Hlavní meta - nejprestižnější festival v Cannes - nicméně pořád zůstává neobsazena.

V roce 2008 bude mít premiéru hned několik filmů, které by v zahraničí mohly zaujmout - hned zkraje roku celovečerní dokument Pavla Kouteckého a Míry Janka Občan Havel, na jaře Venkovský učitel Bohdana Slámy, který v minulosti se Štěstím a Divokými včelami bodoval v Rotterdamu a San Sebastianu.

Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Svět by mohl mít radost i z Karamazových Petra Zelenky či z O rodičích a dětech Vladimíra Michálka - budou tyhle filmy ve světě slavit alespoň takové úspěchy, jaké slavily české filmy v roce 2007?

Rok 2007 odstartoval nečekaným úspěchem české kinematografie na prestižním festivalu Berlinale. Do jeho sekcí byly vybrány mimo jiné Grandhotel, A bude hůř a dvě povídky z animovaného Fimfára 2.

Největším úspěchem pak byla účast Menzelova Anglického krále v hlavní soutěži. Nakonec tu vyhrálo asijské Tujino manželství, Menzel si odvezl cenu kritiků FIPRESCI.

Prestižní festival v Cannes byl opět bez české účasti, pár českých filmů se promítalo jen na filmovém trhu, kde hledali zahraniční distributory. 

Východní Evropa tu přesto slavila triumf: hlavní cenu si odtud odvezlo rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

I v Karlových Varech ukořistily české Vratné lahve jen cenu diváků, večer ovládli Seveřané - islandská Severní blata i milovaný Kurz negativního myšlení.

Sklonek léta přilákal světové hvězdy do Benátek, Češi se museli spokojit s účastí na zámořských přehlídkách.

Pusinky soutěžily v sekci debutů v Montrealu, který promítal i Bestiář a Anglického krále, festival v Torontu zas uvedl Vejdělkův Roming.

Zatímco na Evropských filmových cenách české příspěvky propadly - hlavní cenu si odtud opět odnesly rumunské 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny - zaznamenal český film velkolepý úspěch v Seville. Helena Třeštíková si odtud za svou Marcelu odvezla cenu pro nejlepší evropský dokument.

Zbývá poslední otazník: Dostane se Menzel do nominované pětice s Anglickým králem?  Soupeřem z postkomunistické Evropy je kdo jiný než Rumuni.

 

Právě se děje

Další zprávy