Menzel je v hlavní soutěži na Berlinale

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 1. 2007 17:06
Berlín - Český hraný film poprvé od rozdělení federace soutěží na některé z přehlídek velké trojky, kam kromě Berlína patří ještě Benátky a Cannes.
Foto: Bioscop

Nový film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále bude reprezentovat českou kinematografii v soutěži jednoho z nejprestižnějších mezinárodních festivalů. Snímek do německé metropole doprovodí nejen režisér, ale i ústřední trio: Oldřich Kaiser, německá herečka Julia Jentschová a bulharský herec Ivan Barnev.

Foto: Lukáš Bíba

V soutěži se Menzelova adaptace slavného Hrabalova románu utká s dalšími čtrnácti filmy, jejich výběr ale ještě nebyl zcela uzavřen.V hlavním programu Berlinale bude promítnuto celkem šestadvacet filmů - včetně těch zařazených mimo soutěž.

Možná české filmy letos prolomí dlouholetý nezájem prestižních festivalů. Na Berlinale se ve vedlejších sekcích utkají také dvě povídky z animovaného Fimfára 2 a film Grandhotel Davida Ondříčka.

V alternativní sekci pak bude uveden film A bude hůř Petra Nikolaeva. Všechny zmíněné filmy jsou adaptacemi literárních předloh českých spisovatelů - Bohumila Hrabala, Jana Wericha, Jaroslava Rudiše a Jana Pelce.

Infobox

Menzel na Berlinale neboduje poprvé. Berlínští ve svém tiskovém prohlášení připomínají, že tu získal Zlatého medvěda v roce 1990 se svými Skřivánky na niti a Julia Jentschová si z Berlína odvezla cenu v roce 2005 za Poslední dny Sophie Schollové.

"Je předčasné mluvit o nějakých šancích," říká Andrea Metcalfe ze společnosti AQS, která film produkovala. Podle ní je úspěchem už to, že se Anglický král do prestižní hlavní soutěže probojoval.

Konkurovat Menzelovi budou každopádně velká jména. André Téchiné, Jacques Rivette či Clint Eastwood se svými Dopisy z Iwo Jimy. Berlínská soutěž je podle ředitele Berlinale Dietera Kosslicka už téměř kompletní. "Uspěli jsme v tom, kolik filmů od důležitých režisérů do Berlína přijede," říká.

Dopisy z Iwo Jimy
Dopisy z Iwo Jimy | Foto: Aktuálně.cz

Už dříve bylo oznámeno celkem sedm filmů, nyní k nim Berlín přidává další osmičku. Proti Kaiserovi se postaví třeba Charles Depardieu v balzakovské adaptaci Jacquese Rivetta, Jennifer Lopezová a Antonio Banderas ve filmu Gregoryho Navy Bordertown, Ken Watanabe v Eastwoodových Dopisech z Iwo Jimy či Woody Harrelson v americkém The Walker.

"Tenhle rok tam do hlavní soutěže přišlo opravdu hodně přihlášek, několikanásobně více než v předchozích letech," říká Metcalfe a vysvětluje to vzrůstající prestiží festivalu, který spolu s Benátkami a Cannes patří mezi tři nejvýznamnější festivaly světa.

A bude hůř - Olin a Ota
A bude hůř - Olin a Ota | Foto: Produkce filmu

Anglický král si navzdory nijak převratným recenzím vede dobře i v českých kinech. Po prosincovém představení v pouhých třech kopiích přichystal distributor ve čtvrtek nálet v 43 kopiích - a už to nese ovoce. O víkendu film shlédlo 103 364 lidí, celkem má snímek na kontě 113 938 návštěvníků.

Berlín může posílit mezinárodní šance Anglického krále. Producenti tvrdí, že se jim nabídky jen hrnou. "Máme spoustu rozjednaných smluv, teď je nutné získat co nejlepší podmínky. Právě v těchto dnech film představujeme v New Yorku," řekl minulý týden Robert Schaffer z AQS.

Andrea Metcalfe potvrzuje, že velmi brzy bude mít film vybranou společnost pro celosvětové zastupování.  

 

Právě se děje

Další zprávy