Svět uvidí české Romy, holky, krále i bestie

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 8. 2007 10:00
Čeští tvůrci na podzim okusí velké přehlídky

Harmonogram festivalů

  • Montreal - 23.8 až 3.9.
  • Benátky - 29.8 až 8.9.
  • Toronto - 6.9 až 15.9.
  • San Sebastian - 20 až 29.9.

Praha - Sklonek léta je pro filmaře tradičně nabitou sezonou, ve světě se utkává o pozornost hned několik velkých přehlídek. Dvě z nich mají tentokrát v oficiálním výběru i česká jména. Po Jiřím Menzelovi na únorovém Berlinale je to další letošní bod pro zdejší kinematografii.

Festival v kanadském Montrealu, který začíná 23. srpna, si letos oblíbil české režisérky a jejich hrdinky. Do soutěže debutů vybral český film Pusinky režisérky Karin Babinské, do přehledové sekce Zaostřeno na světový film pak Pavláskové Bestiář.

I zmíněný Anglický král znovu vyjede do světa: v Montrealu bude k vidění v nesoutěžní sekci Hors Concours. Své filmy sem přiveze řada známých jmen světové kinematografie. Cenu za celoživotní dílo převezme Jon Voight, který tady představí svůj poslední film September Dawn. Milostný příběh se odehrává na pozadí skutečných událostí - masakru, který proběhl v Utahu v září 1857. Zvláštní cenu převezme i francouzská herečka Sophie Marceauová.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Souběžně s Montrealem se koná jeden z trojky nejprestižnějších festivalů světa - Benátky. Žádné Čechy nehostí, zato sem zavítá řada hvězd: od Keiry Knightley, která tu uvede světovou premiéru Pokání natočeného podle románu Iana McEwana, až po Quentina Tarantina, který se představí jako herec v japonském westernovém snímku Sukiyaki Western Django.

Dva dny před koncem benátského festivalu odstartuje festival v Torontu. Tentokrát s českou účastí - Vejdělkův Roming tak má šanci se představit na festivalu vnímaném jako důležitá platforma pro vstup na severoamerický trh.

Torontský filmový festival láká stejně jako Benátky na nový film Woodyho Allena Cassandra´s Dream. Nový snímek Eastern Promises tu představí slavný kanadský rodák David Cronenberg, stejně jako autor oscarového snímku Invaze barbarů Denys Arcand.

Roming
Roming | Foto: Falcon

Toronto nabízí i silnou sekci dokumentů - bojovat v ní bude třeba dokument Heavy Metal in Baghdad, v němž dva dokumentaristé pátrají po jediné tvrdé kapele v Iráku.

Po Torontu se filmaři mohou na konci září přesunout ještě do španělského San Sebastianu: 20. září tam začíná festival, který se co do důležitosti řadí hned za hvězdné trio Benátky, Cannes a Berlinale. Hlavní cenu si odtud před dvěma lety přivezl Bohdan Sláma za Štěstí.

I sansebastianský festival otevírá nový film Davida Cronenberga, uzavře ho britský snímek Flawless s Michaelem Cainem a Demi Mooreovou. Program ještě není zcela uzavřen. 

 

Právě se děje

Další zprávy