Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Akční scéna s automobilovou honičkou z Black Panthera. | Video: FilmClips

10. Black Panther (2018)

Režie: Ryan Coogler, tržby: 1,347 miliardy dolarů

Žebříček otevírá jeden z pěti snímků o superhrdinech z týmu Avengers, které se probojovaly do nejlepší desítky. Z nich jde však o jediný titul, který představuje osudy jen jednoho komiksového hrdiny ze světa studia Marvel, nikoliv celého "supertýmu" Avengers.

Hlavní důvod, proč loňský Black Panther překonal své letitější kolegy Iron-Mana a Captaina Ameriku, jejichž snímky jinak patří k dalším nejúspěšnějším z produkce studia Marvel, leží mimo komiksové předlohy.

Hrdina Black Panther se stal symbolem celé afroamerické komunity v USA. A snímek, v němž na komiksové a vůbec hollywoodské trháky netypicky jde o osud nikoli Spojených států, ale malé fiktivní africké země Wakanda, tak byl nejen velkou barevnou fantasy plnou soubojů a netradičních kostýmů. Také se stal ztělesněním faktu, že komiksové filmy nemusí být jen zábavnými žánrovými vyprávěnkami pro chlapce či dospělé, kteří alespoň uvnitř rádi zůstávají dětmi. Ale že mohou být i společensky důležitým dílem, s nímž se identifikuje značná část populace.

To se odrazilo na tržbách, jde o jediný snímek z první desítky, který více než polovinu peněz z kin utržil ve Spojených státech. Fakt, že za oceánem nebývale zarezonoval, se projevil také tím, že Black Panther získal nominaci na Oscara za nejlepší film. To se podobným žánrovým titulům nestává.

 

Právě se děje

Další zprávy