Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Souboj Iron-Mana s Thorem z prvních Avengers z roku 2012. | Video: Filmic Box

7. The Avengers (2012)

Režie: Joss Whedon, tržby: 1,519 miliardy dolarů

Tímto titulem se - čtyři roky po vzniku Iron-Mana - uzavřela první fáze světa superhrdinských filmů od Marvelu. Potvrdilo se, že studio přemýšlí v dlouhodobém horizontu a vytváří svým způsobem unikát dnešní hollywoodské produkce. Spíše podobný seriálům či dlouhým řadám komiksových sešitů než tomu, jak vznikají filmové série.

Dlouhé řady jako třeba bondovky bývaly provázané jen titulním hrdinou, Marvel ale vytvářel propracovanější kolos. Trpělivě představoval hrdiny v samostatných snímcích, z nichž každý lákal diváky na trochu jiný žánr a oslovoval pokaždé trochu jinou komunitu.

Všechny filmy přitom cílily na fanoušky komiksů i obecně na publikum akčních hollywoodských blockbusterů. Avengers poprvé jednotlivé snímky a hrdiny propojili a ukázali, že největší síla tohoto univerza je v životných postavách, které nejsou žádným jednotným spolkem ušlechtilých a dobro konajících Mirků Dušínů, ale dosti živelnou sebrankou.

Ukázalo se, že producent Kevin Feige, který za celým univerzem stojí, moc dobře ví, co dělá, když dosud nejdražší díl ságy a jeden z nejdražších filmů všech dob svěřil do rukou spíše seriálového režiséra Josse Whedona. Milovník komiksů a autor populárních seriálů jako Buffy, zabíječka upírů Whedon však má obrovský cit pro psaní dialogů a vykreslení charakterů postav.

U prvních Avengers projevil, že k úspěchu nekonečné superhrdinské ságy je to důležitější než zkušenosti s režírováním velkolepé akce.

 

Právě se děje

Další zprávy