Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
První střet Avengers s Ultronem z filmu Avengers: Age of Ultron. | Video: Filmic Box

9. Avengers: Age of Ultron (2015)

Režie: Joss Whedon, tržby: 1,405 miliardy dolarů

Druhé pokračování Avengers se do žebříčku nejúspěšnějších filmů všech dob dostalo především setrvačností. Nejslabší ze všech čtyřech Avengers a jeden z nejrozporuplnějších titulů celého, dva tucty děl čítajícího univerza studia Marvel sází především na oblíbené nepsané pravidlo hollywoodských pokračování: udělejme vše hlučnější, větší, velkolepější.

Tři roky po prvních Avengers, kde se superhrdinové Thor, Iron-Man, Captain America a další spojili do jediného týmu, tak režisér Joss Whedon přišel s filmem, který opět stál na špičkování mocných, ale povahově odlišných hrdinů v podání kvalitních herců. Už méně však na soudržném příběhu.

Druhý díl Avengers tak především potvrdil sílu značky, která rostla od prvního snímku s Iron-Manem z roku 2008. Vesmír jménem Marvel Cinematic Universe tu dal najevo, že se hodlá dále rozrůstat a že rostou také zástupy jeho fanoušků.

 

Právě se děje

Další zprávy