Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Scéna s útokem ptakoještěrů z Jurského světa. | Video: Movieclips

6. Jurský svět (2015)

Režie: Colin Trevorrow, tržby: 1,672 miliardy dolarů

Další z mnoha silných titulů roku 2015, které se probojovaly mezi deset historicky nejúspěšnějších. Jurský svět nelákal diváky na superhrdiny, ale na superpotvory. A také na nostalgii.

Jurský park režiséra Stevena Spielberga z roku 1993 byl takovým Avatarem své doby. Tehdy diváci žasli nad možnostmi realistických digitálních triků a podobně jako hrdinové snímku s až nábožným úžasem hleděli na stáda pasoucích se dinosaurů, kteří vypadali jako živí.

V roce 2015 se starší publikum přišlo podívat, zda nový hybridní dinosaurus Indominus Rex překoná hrozivého T-Rexe z původního filmu - jinak řečeno, zda triky i vypravěčské schopnosti dostojí těm ze Spielbergova hitu. A ti mladší přišli například na Chrise Pratta, jednu z nových hollywoodských hvězd, kterou do popředí zájmu definitivně dostala jeho role ze Strážců galaxie.

Producenti se - po vzoru současných hollywoodských trendů - odvážili svěřit drahý film začínajícímu režisérovi Colinu Trevorrowovi, který si udělal jméno na menších nezávislých snímcích. Vyplatilo se. Spielbergovo mistrovství sice překonat jen tak nelze, na letní trhák Trevorrowovy schopnosti bohatě stačily.

 

Právě se děje

Další zprávy