Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Akční scéna s autobusem z filmu Rychle a zběsile 7. | Video: Movieclips

8. Rychle a zběsile 7 (2015)

Režie: James Wan, tržby: 1,516 miliardy dolarů

Sedmé pokračování Rychle a zběsile je vedle superhrdinů z týmu Avengers další nekonečnou hollywoodskou franšízou současnosti. Přitom začala v roce 2001 jako relativně nenápadné a nenápadité akční vyprávění ze světa rychlých aut.

Tehdy Vin Diesel, Paul Walker a Michelle Rodriguezová hráli především hrdiny z prostředí nelegálních závodů aut, kteří se náhodou přimotají k tomu, že pomáhají FBI odhalovat organizovaný zločin. A dlouho tomu nebylo jinak.

Pak ale franšíza chytla druhý dech a od pátého dílu z roku 2011 se začala měnit v monstrózní produkt, který do sebe nasával vše, co kdy bylo dobré na žánru akčního filmu. Včetně jeho největších hvězd Dwaynea Johnsona, Jasona Stathama a dalších.

Sedmým dílem megalomanství vrcholilo, režiséra Justina Lina sice vystřídal James Wan, ale snímek pokračoval v tom, co bylo nejlepší na páté a šesté části: v akci, která nezná hranic a nedbá fyzikálních zákonů.

Na úspěchu snímku se významně podílela Čína, tamní rychle rostoucí filmový trh a bohatnoucí střední třída s chutí utrácet své peníze v kinech. Zdaleka ne všechny na Západě úspěšné hollywoodské ságy zafungují na specifické čínské publikum, ale čínský úspěch Rychle a zběsile překvapivý není. Vždyť sága čerpá inspiraci z hongkongských akčních filmů, které také vynalézavost choreografie, střihu a dynamiky akčních scén nadřazovaly nad děj. Snímek tak v Číně utržil přes 390 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy