Slovenským filmem roku se stal Invalida, Bebjak kritizoval Ficovu vládu

ČTK ČTK
27. 4. 2024 10:48
Slovenskou národní cenu Slnko v sieti za nejlepší hraný film roku 2023 získala černá komedie Invalida. Uspěla v sedmi kategoriích, dostala rovněž divácké ocenění. Sošky si z pátečního galavečera Slovenské filmové a televizní akademie odnášejí také český herec Zdeněk Godla, animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo, seriál Matematika zločinu nebo dramata Služka a Úsvit.
Filmem roku se stal Invalida. Cenu převzali producent Maroš Hečko a režisér Jonáš Karásek.
Filmem roku se stal Invalida. Cenu převzali producent Maroš Hečko a režisér Jonáš Karásek. | Foto: Profimedia.cz

Komedie Invalida režiséra Jonáše Karáska se odehrává v 90. letech minulého století, kromě Godly v ní hrají například tři rapeři. Vypráví příběh údržbáře muzea Laca v podání Gregora Hološky, který po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Godla za roli v Invalidovi získal cenu pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, Hološka tu za hlavní roli.

Koprodukční snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo zvítězil v kategoriích animovaný film, vizuální efekty a kameramanský výkon. Čtyři ceny, včetně té pro nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, má snímek Služka, zatímco Matematika zločinu režiséra Petera Bebjaka vyhrála v sekci nejlepší televizní film, minisérie či seriál.

Někteří z oceněných ve svých proslovech vyjádřili podporu občanské společnosti na Slovensku, očekávání ohledně pokračování svobodné tvorby či kritizovali nynější vládu premiéra Roberta Fica. Publikum, ve kterém byla také prezidentka Zuzana Čaputová, tyto projevy ocenilo potleskem.

"Nesouhlasím s tím, jak vládní garnitura v současnosti funguje, jakým způsobem šíří nenávist, strach, dezinformace, lež. Jakým arogantním způsobem vytvářejí nepřátele, tak se snaží rozeštvat společnost. To je cesta k nesvobodě. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí," řekl režisér Bebjak.

Filip Pošivač, autor Tondy, Slávky a kouzelného světla, zase podpořil slovenskou občanskou společnost, jež podle něj bojuje za empatii a citlivost. Pochvaly a dlouhého potlesku vestoje se dostalo i Čaputové, které v polovině června skončí pětiletý prezidentský mandát.

Na letošním 13. ročníku slovenských filmových cen soupeřilo v 18 kategoriích rekordních 34 děl. Nejvíce nominací, shodně 13, měly snímky Invalida a Služka. Ocenění za výjimečný přínos slovenské audiovizuální kultuře převzala slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Video: Trailer z filmu Invalida

Film Invalida promítala česká kina vloni na jaře. | Video: CinemArt
 

Právě se děje

Další zprávy