2007: Politici byli před kamerou za ikony i taxikáře

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 12. 2007 11:58
Dokumenty politiky zkoumali, filmaři je lovili
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V listopadu vyvrcholil český dokumentaristicko-politický podzim, který se soustředil na figury a události téměř ikonické: na Miloše Zemana, Václava Klause, události kolem tzv. sarajevského atentátu a opoziční smlouvu.

I další filmy dávají smysl označení letoška za rok dokumentů.  Někde nejsou formálně dokonalé, ale o to aktuálnější nebo dodnes aktuální jsou jejich témata.

Festival dokumentů v Jihlavě zahájil Miloš Zeman, hrdina dokumentu Roberta Sedláčka, k vidění tu byl i Papírový atentát Radima Procházky vracející se originální formou k událostem kolem sesazení Václava Klause z premiérského postu před deseti lety.

Pavel Bém v komedii Chyťte doktora
Pavel Bém v komedii Chyťte doktora | Foto: Aktuálně.cz

Krátce po jihlavském festivalu televize uvedla další politický dokument Vládneme, nerušit Tomáše Kudrny.

Největší osobností téže éry byl tehdejší prezident Václav Havel. Už ve zmíněných filmech vystupoval ve vedlejší roli a dokument Občan Havel je věnován přímo jeho osobě.

Ojedinělý pohled do zákulisí české i zahraniční politiky si odbude hned v lednu 2008, předpokládá se jeho uvedení na festivalu Berlinale.

Dílo tragicky zesnulého Pavla Kouteckého dokončil jeho kolega Míra Janek ve spolupráci se střihačkou Toničkou Jankovou. Film zahrnuje celou éru Havlova prezidentování samostatné České republiky až po jeho odchod do politického důchodu.

Do kin kromě vřele přijaté Marcely Heleny Třeštíkové vstoupily dva další víceméně apolitické filmy: dokumentární detektivka Ztracená dovolená Lucie Králové a Mír s tuleni Miloslava Nováka.

Na příští rok jsou naplánovány premiéry dalších českých dokumentů: zatím portrét fotografa Jana Saudka, Vojnárovo Rozpomínání na Zrcadlení či ojedinělý pohled na špičky české hiphopové scény v České rapublice.

Politici letos svérázně pronikali i do světa hraného filmu. Co odstartoval kdysi právě Havel účastí ve Vorlově Kamenném mostu, letos dovedli k dokonalosti: Jan Hřebejk nalákal Cyrila Svobodu do svého Medvídka, Tomáš Vorel Pavla Teličku do role školního inspektora v Gymplu. Pavel Bém se převlékl za taxikáře s fešným knírem pro komedii Chyťte doktora.

Tenhle trend bude pokračovat i příští rok - F. A. Brabec ve svém připravovaném spektáklu Máj posadil na koně Zeleného Matěje Stropnického, Tomáš Julínek a Pavel Severa vyrazili na vinobraní s komedií Bobule.

Postava jejího hrdiny je ostatně rovněž inspirována českou politikou - falešným poslaneckým asistentem Lukášem Kohoutem.

 

Právě se děje

Další zprávy