V novém filmu Bobule se zase prohánějí politici

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 10. 2007 10:00
Poslanec Severa zdraví, ministr Julínek mlčí

Praha - V poslední době jako by se s politiky v českých filmech roztrhl pytel. Ve Vorlově Gymplu je právě na plátně Pavel Telička v roli školního inspektora, Jan Hřebejk do Medvídka zlanařil Cyrila Svobodu a F. A. Brabec ve své adaptaci Máchova Máje dal dokonce hlavní roli zelenému Matěji Stropnickému.

To Tomáš Bařina, debutující režisér snímku Bobule, ulovil hned dvě známé politické tváře. V jeho komedii z moravských vinic si zahráli ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a poslanec za KDU-ČSL Pavel Severa.

Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer
Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer | Foto: Bobule

Politika stála ostatně i u námětu filmu. Pro hlavního hrdinu se Bařina nechal inspirovat postavou falešného poslaneckého asistenta Lukáše Kohouta. Jeho Honza je malý český podvodníček, který si přivydělává falešnými pronájmy bytů i dalšími aktivitami, které na jeho stopu dovedou duo policistů a donutí ho prchnout na Moravu.

Tam se začne starat o dědečkovu vinici a možná tu najde i novou lásku. Ještě předtím ovšem při jedné pochůzce v parlamentu potká Pavla Severu. "Severa stojí u kopírky a řekne ahoj," shrnuje lakonicky hereckou účast poslance Bařina.

I Tomáš Julínek ve filmu ztvárnil politickou postavu. Na rozdíl od Severy v němé roli člena politické delegace na ochutnávce v moravském sklípku, který obhospodařuje hrdina se svým povedeným kamarádem.

Obsazení obou politiků do filmu režisér vysvětluje jejich přátelskými vazbami s koproducentem. "Ale oba byli stejně profesionální herci jako jsou profesionální politici," dodává Bařina.

Hlavní role ztvárnili mladí herci Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer, v rolích bodrých moravských stréců se objevili mimo jiné Miroslav Táborský, Václav Postránecký, Tomáš Matonoha či Lubomír Lipský.

Bobule se natáčely na přelomu srpna a září, původně plánované natáčení moravského vinobraní ale musely oželet, za vděk vzal film vinobraním na Karlštejně. Filmaři na Moravě natočili i několik minut velkorysých leteckých záběrů s  vinicemi.

Na Moravě vznikly také scény výbuchu burčáku, při kterých asistovali dobrovolní hasiči z Valtic, či krojový ples, na který se z okolních vesnic sjela čtyřicítka místních komparsistů. "Každý z krojů má hodnotu minimálně padesát tisíc, takže v jednu chvíli na place tančily dva miliony," dodávají filmaři.

 

Právě se děje

Další zprávy