Papírový Klaus je tu. Televize odhalí zákulisí mýtu

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 11. 2007 15:30
Kterak Zloduchové na Velikána atentát spáchali
Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Desetileté výročí tzv. sarajevsjkého atentátu připomene Česká televize čtvrteční televizní premiérou filmu Papírový atentát. Poprvé byl snímek k vidění na festivalu dokumentů v Jihlavě - vzápětí poté, co se tu představil i dokument o Miloši Zemanovi.

Zatímco uctivý přístup Roberta Sedláčka ale učinil z dokumentu o Zemanovi spíše titulní nekrolog, snímek jeho blízkého spolupracovníka Radima Procházky na festivalu zaznamenal značný ohlas. Teď ho uvidí i televizní diváci - a také návštěvníci Národního muzea.

Přesně po deseti letech se Papírový atentát vrací k událostem podzimu 1997. Tehdy vleklé problémy ODS s financováním strany vedly k jejímu rozštěpení. Proti Klausovi se postavili místopředsedové strany Ivan Pilip a Jan Ruml s požadavkem, aby odstoupil z funkce premiéra a předsedy nejsilnější pravicové partaje.

Foto: Ondřej Besperát

Učinili tak poněkud nešťastně v době Klausova pobytu v zahraničí, a jejich čin tak vstoupil do novodobých českých dějin pod názvem sarajevský atentát. Klaus si události dodnes vykládá jako útok dvou přehnaně ambiciozních zrádců, druhá strana argumentuje svou zásadovostí, se kterou už nemohli dále přihlížet skandálu kolem falešných sponzorů strany.

Procházka se dvěma spolutvůrci chtěli odhalit příčiny a důsledky sarajevského atentátu a na rozdíl od Sedláčka se jim podařilo proniknout pod povrch dnes už takřka mytických a mytizovaných událostí, účelně provokovat a klást smysluplné otázky.

Do boje trojice filmařů vyrazila s vyvedenou papírovou maketou, která satiricky zobrazuje události a jejich aktéry. Se svým dioráma postupně navštívili všechny nejvýznamnější aktéry tehdejší krize a nechali je s odstupem deseti let znovu popsat svou tehdejší roli.

Papírové dioráma, které ve zmenšené verzi vyšlo tento týden jako součást týdeníku Respekt, tvůrci hodlají ve čtvrtek věnovat Národnímu muzeu.

Foto: Aktuálně.cz

"Naše oddělení sbírá předměty, které určitým způsobem zachycují dějiny posledních sta let. Vedle vyloženě politických záležitostí sbíráme i předměty, které ilustrují dobu z jiného pohledu: transparenty, ručně vyrobené plakáty či letáky. Proto jsme uvítali možnost získat do sbírek papírové dioráma, které úsměvně, ale přesvědčivě komentuje události z před deseti let," říká odborný pracovník muzea Marek Junek.

"Věříme, že až za 50 či 100 let bude Národní muzeum pořádat výstavu k přelomu tisíciletí, dioráma bude jedním z nejpřitažlivějších předmětů."

V dokumentu Papírový atentát vystupují dosud činní politici nikoliv pod svými jmény, ale s titulky ironicky shrnující mi jejich roli: Havel tu je označen za demiurga, Klaus za Velikána, Pilip s Rumlem Za zloduchy I a II, Miroslav Macek za Pravou ruku Velikána...

To všechno posiluje dojem jakéhosi loutkového divadla, v němž mají všichni zúčastnění pevně dané funkce a které doprovází patřičně pouťová hudba. Politika je umění povrchu a Procházka odpovídá stejně ofenzivní, možná nejúčinnější optikou. Přijímá mediální klišé, obrací je a skládá směšnou, přitom realistickou mozaiku tehdejší situace.

Foto: Aktuálně.cz

Výpovědi tvůrci prokládají scénami z bizarní soutěže papírových modelů, které se se zúčastnili, až po závěrečné prostříhávání výsledků soutěže s Klausovým nástupem do prezidentské funkce.

Stejně jako Sedláček i Procházka využívá hojně archivy, ze kterých skládá dobový obraz událostí: aktéry v nich často zachycuje ve vypjatých momentech na tiskovkách nebo při čekání na televizní vystoupení a odhaluje zranitelnost jejich tehdejší situace.

Dočkáme se i propojení právě s dokumentem o Miloši Zemanovi, to když v Papírovém atentátu přímo do chvíle, kdy Sedláček vyzpovídává Zemana pro svůj dokument, vejde Procházka s  dioramatem a nechá Zemana se k němu připlazit travou a pobaveně do něj nahlížet.

Spolu s tehdejšími aktéry mohou skrze Papírový atentát nahlížet do událostí i sami diváci. A cítit - dle nátury a politického přesvědčení - znechucení  nebo  hořkost z tohoto zábavného, a přitom až mrazivě přesného portrétu  (dobové) politické kultury.

Česká televize dokument Papírový atentát odvysílá ve čtvrtek 29. listopadu ve 20 hodin  na programu ČT2.

 

Právě se děje

Další zprávy