Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Albatros/Remi Pavlovská

Na zelenině a ovoci nejde tolik vydělat, tak je upravíme

Aktuálně.cz: Uvádíte, že nejméně reklamy je na zeleninu, protože na ni se dělá reklama velmi těžce. Zato takové sladké džusy, sirupy, dřeně…

Margit Slimáková: Ano, protože farmáři nemají prostředky na marketingové kouzelníky, kteří by zelenině dělali propagaci. Vypěstují to a prodají, nejlépe přímo. Na nezpracovaných potravinách má potravinářský průmysl nižší zisky, a proto zkouší upravovat vše, co jde. Třeba i zdravé ovoce zkouší nabízet v podobě ovocných nápojů "vylepšovaných" cukry.

(Ilustrace z knížky od Remi Pavlovské)

 

Právě se děje

Další zprávy