Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Zuzana Hronová

"Zdravé" extrudované křupky a chlebíky? Zapomeňte

Aktuálně.cz: "Extrudovaným nezdravostem" věnujete celou kapitolu. To musí být zvláště pro mnohé maminky celkem šok, protože v rámci zdravé výživy už malinkým dětem v kočárku dávají místo rohlíku kukuřičné či pšeničné suchary. Snaží se tedy zbytečně?

Margit Slimáková: Ano. Je to dietní, je to lehké, ale kvůli té úpravě - extrudaci za vysoké teploty a za vysokého tlaku - je obilovina tak narušena, že okamžitě přechází do krve jako obyčejné cukry. Je to rychlý nápor cukrů do krve, a tedy naprosto neprospěšné. A ještě horší jsou ty verze s polevami, které běžně mohou obsahovat trans tuky.

 

Právě se děje

Další zprávy