Tohle je nejlepší restaurace podle Maurera. Podává kulajdu a porazila i Alcron

Petra Jansová ČTK Petra Jansová, ČTK
29. 11. 2018 21:00
Vítězem gastronomické ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala restaurace Terasa u Zlaté studně pod vedením šéfkuchaře Pavla Sapíka. Hodnotitelé ocenili nejenom vysokou kvalitu jídla, ale i servis a výhled na Prahu. Podívejte se na seznam deseti nejlepších restaurací v Česku podle Maurerova průvodce.

Terasa u Zlaté studně získala prvenství v Maurerově gastronomickém výběru již potřetí. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek 29. listopadu na pražském Chodově.

Ocenění nezískala ani jedna z restaurací, které se pyšní michelinskou hvězdou, tedy pražské La Degustation Boheme Burgeoise a Field.  Restaurace letos hodnotilo 1532 dobrovolných "komisařů", kteří tajně navštívili 1008 gastronomických podniků.

Hodnotitelé na vítězné restauraci vyzdvihli zajímavý interiér a jedinečný výhled na Prahu. Degustační menu tu stojí tři tisíce korun a kromě toho nabízí i českou klasiku jako krémovou kulajdu. Mezi speciality kuchyně jinak patří kanadský humr, royal steak z argentinského plemene Angus či pečený dančí hřbet.

"Je tady stálý tým, je tady servis, který si myslím, že máme kvalitní, děláme kuchyň, snažíme se, aby to bylo v nejlepší kvalitě tak, jak umíme. Ale všechno to hraje dohromady. Říkám, že nejsme nejlepší v servisu, nejsme nejlepší v kuchyni, nemáme nejhezčí restauraci, ale tím, že je to všechno krásně vyvážené a všechno to funguje perfektně, tak tím jsme výjimeční a všechno to funguje dlouhodobě, stále stejně," řekl Sapík.

Aktuálně připravil vánoční menu, které se bude v restauraci podávat na svátky. Přestože budou až za měsíc, jsou už místa v restauraci vyprodaná. Na Vánoce podle něj chtějí Češi, ale i cizinci odlehčená jídla, snaží se ale zařadit alespoň několik pokrmů z klasických surovin.

V menu tak má kapří velouté s rybí kroketou. "Je to taková opravdu polévka, na kterou lidi chodí a milují ji, je to taková česká klasika - a na konci domácí cukroví," dodal.

Seznam těch nejlepších podniků si můžete prohlédnout v úvodu článku po rozkliknutí hlavní fotografie nebo v následujícím videu.

Pět nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2019 | Video: Time Out Prague Official, InterContinental hotel, Martin Brokeš, Pavillon, Grand Cru
Křepelka, rybíz, polenta a řepa
Křepelka, rybíz, polenta a řepa | Foto: Radisson Blu Alcron v hotelu Alcron

Radisson Blu Alcron v hotelu Alcron

Třetí nejlepší jídlo, obsluhu a interiér podle hodnotitelů nabízí restaurace Radisson Blu Alcron ve Štěpánské ulici na Praze 1. Pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse se zde vaří pokrmy z ryb a darů moře inspirované mezinárodní kuchyní. 

Mezi zdejší speciality patří pečené mušle svatého Jakuba, ale na své si zde přijdou i vegetariáni. 

Tým pod vedením Romana Pauluse připravuje rovněž širokou nabídku degustačních menu, od tříchodového za 1800 až po sedmichodové za 2600 korun.

"Pro oslavu ve dvou jsme zvolili Alcron, ikonu české gastronomie. Noblesní prostředí, zcela perfektní obsluha a pak to hlavní, tedy jídlo. Jednotlivé chody představují bez nadsázky umělecká díla, a to jak pro oči, tak pro jazyk. Skvěle párovaná vína, která navíc sama o sobě jsou vynikající. Večeře v Alcronu je skutečně zážitek," popisuje svoji návštěvu Petr R. na webu grandrestaurant.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy