Tohle je nejlepší restaurace podle Maurera. Podává kulajdu a porazila i Alcron

Petra Jansová ČTK Petra Jansová, ČTK
29. 11. 2018 21:00
Vítězem gastronomické ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala restaurace Terasa u Zlaté studně pod vedením šéfkuchaře Pavla Sapíka. Hodnotitelé ocenili nejenom vysokou kvalitu jídla, ale i servis a výhled na Prahu. Podívejte se na seznam deseti nejlepších restaurací v Česku podle Maurerova průvodce.

Terasa u Zlaté studně získala prvenství v Maurerově gastronomickém výběru již potřetí. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek 29. listopadu na pražském Chodově.

Ocenění nezískala ani jedna z restaurací, které se pyšní michelinskou hvězdou, tedy pražské La Degustation Boheme Burgeoise a Field.  Restaurace letos hodnotilo 1532 dobrovolných "komisařů", kteří tajně navštívili 1008 gastronomických podniků.

Hodnotitelé na vítězné restauraci vyzdvihli zajímavý interiér a jedinečný výhled na Prahu. Degustační menu tu stojí tři tisíce korun a kromě toho nabízí i českou klasiku jako krémovou kulajdu. Mezi speciality kuchyně jinak patří kanadský humr, royal steak z argentinského plemene Angus či pečený dančí hřbet.

"Je tady stálý tým, je tady servis, který si myslím, že máme kvalitní, děláme kuchyň, snažíme se, aby to bylo v nejlepší kvalitě tak, jak umíme. Ale všechno to hraje dohromady. Říkám, že nejsme nejlepší v servisu, nejsme nejlepší v kuchyni, nemáme nejhezčí restauraci, ale tím, že je to všechno krásně vyvážené a všechno to funguje perfektně, tak tím jsme výjimeční a všechno to funguje dlouhodobě, stále stejně," řekl Sapík.

Aktuálně připravil vánoční menu, které se bude v restauraci podávat na svátky. Přestože budou až za měsíc, jsou už místa v restauraci vyprodaná. Na Vánoce podle něj chtějí Češi, ale i cizinci odlehčená jídla, snaží se ale zařadit alespoň několik pokrmů z klasických surovin.

V menu tak má kapří velouté s rybí kroketou. "Je to taková opravdu polévka, na kterou lidi chodí a milují ji, je to taková česká klasika - a na konci domácí cukroví," dodal.

Seznam těch nejlepších podniků si můžete prohlédnout v úvodu článku po rozkliknutí hlavní fotografie nebo v následujícím videu.

Pět nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2019 | Video: Time Out Prague Official, InterContinental hotel, Martin Brokeš, Pavillon, Grand Cru
Roláda z mladého králíka ze Sedlčanské farmy slaninový krém jemný tvarohovo_bylinkový noček
Roláda z mladého králíka ze Sedlčanské farmy slaninový krém jemný tvarohovo_bylinkový noček | Foto: Restaurace Zlatá Praha

Zlatá Praha v hotelu InterContinental

Na druhém místě ankety se umístila restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental, které šéfuje Roman Dolejš. Jídla z české a mezinárodní kuchyně tu od nového roku vaří podle konceptu "farm to table" neboli od farmáře na stůl.

Jídla jako pečené kachní prso s krupicovými noky nebo roláda z mladého králíka se slaninovým krémem zde připravují výhradně z farmářských produktů od ověřených dodavatelů. Degustační menu o pěti chodech s párováním vín zde vyjde na 2590 korun.

"Dle mě jde o jednu z mála restaurací v Praze s nejlepším poměrem cena a výkon. Nabízí výborná jídla, odpovídající servis a příjemnou atmosféru za odpovídající ceny," chválí uživatel TripAdvisoru. 

 

Právě se děje

Další zprávy