Černá zmrzlina, čaj a levandulové dortíky. Profesor z Oxfordu vymyslel ideální jídlo do letadla.

Magazín Magazín
27. 8. 2017 8:05
Černá lékořicová zmrzlina, zelený čaj s levandulovými dortíky a křupavá sušenka s mořskými řasami. Z těchto ingrediencí se skládá zbrusu nové menu do letadel, které vymyslel oxfordský profesor Charles Spence spolu s michelinským kuchařem Hestonem Blumenthalem. Cestující má zbavit nervozity a pomoci jim překonat změnu časových pásem.
Nové menu do letadel.
Nové menu do letadel. | Foto: Profimedia.cz

Představte si, že byste si v letadle dali jídlo, které vám nejen zaplní žaludek, ale zároveň vás zbaví nervozity a pomůže bojovat s jet lagem, neboli nemocí z časového posunu. Přesně takový pokrm vymyslel Charles Spence, profesor z Oxfordské univerzity. S testováním by mu měly pomoci charterové aerolinky Monarch, napsal britský deník The Telegraph.

Jídlo obsahuje zmrzlinu s lékořicí a echinaceou na posílení imunitního systému, relaxační zelený čaj s levandulovými dortíky, bylinkový čaj proti nadýmání a tyčinky bohaté na chuť umami. Ingredience byly vybírány tak, aby podpořily relaxaci a pocit duševní pohody.

Černá zmrzlina a levandulové dortíky

Před odletem by se měla podávat právě černá zmrzlina s echinaceou, která má pomoci redukovat nachlazení. Netradiční barva také pomůže zaměstnat mysl cestujících, aby zapomněli na délku letu.

"Většina cestujících si zmrzlinu představuje bílou nebo pastelovou. Černá barva může pomoci rozptýlit cestující a překvapit je," vysvětlil Spence.

Před přistáním by cestujícím měl být servírován zelený čaj a rýžové dortíky s levandulovou příchutí, které jim pomohou se uvolnit. U levandule byly prokázány relaxační účinky a vliv na kvalitu spánku.

Vysoký obsah polyfenolů v zeleném čaji zase pomáhá bojovat se změnou časového pásma.

Umami přebije nechutenství

Přibližně půl hodiny před odletem by se cestujícím mohla podávat speciálně vytvořená směs bylinkového čaje, obsahující heřmánek, fenykl a chaluhy čepelatky. Osvědčená kombinace dokáže potlačit nadýmání a pomoci s trávením. K tomuto čaji se bude podávat křupavá sušenka s mořskými řasami, sladko-slané chuti umami.

"Snížený tlak a suchý vzduch spolu s hlukem motoru brání chuťovému vnímání. Umami je jediná ze základních chutí, která dokáže tyto bariéry překonat, což je důvod, proč si tolik cestujících na palubě letadla často dopřává rajčatovou šťávu nebo drink Bloody Mary," sdělil oxfordský profesor s tím, že umami by měla cestující uspokojit i uklidnit.

A nakonec, těsně před opuštěním letadla, dostanou pasažéři karamelizovanou ořechovou tyčinku obalenou houbovo-rajčatovým práškem. Ta by je měla povzbudit a probudit jejich smysly jakmile přiletí do své cílové destinace.

Spence spolupracuje s michelinským kuchařem

Nové menu bude podáváno tento týden na vybraných letech z londýnského letiště Luton do Neapole, Gibraltaru a Malagy. 

"Víme, jak drahocenný je čas na dovolené a jsme potěšeni, že můžeme naslouchat potřebám našich zákazníků a vyzkoušet v létě krabičku "Mood Food". Ta pomůže lidem, aby si více odpočinuli, cítili se dobře a začali si užívat dovolenou v momentě, kdy se dostanou k letištní bráně," řekl Nils Christy, výkonný ředitel aerolinky Monarch.

Richard Wood, který má v Monarch na starosti catering, doufá, že bude nové menu dobře přijato. Spence spolupracoval již dříve s britským michelinským kuchařem Hestonem Blumenthalem na mnoha jeho gastronomických dílech. Cestovní menu má tak velkou naději na úspěšné přijetí.

 

Právě se děje

Další zprávy