Jídlo v letadlech bych nepozřel ani náhodou, říká slavný šéfkuchař. Sám přitom vařil pro aerolinky

Magazín Magazín
3. 4. 2017 9:55
Na adresu jídla podávaného na palubách letadel se nedávno negativně vyjádřil slavný šéfkuchař a televizní hvězda Gordon Ramsay. Pokrmy z letadel by nepozřel i proto, že sám deset let pracoval u singapurských aerolinek, a má tak přehled o tom, jak to se zásobováním fungovalo. Nepřesvědčily jej ani horentní sumy, které začaly letecké společnosti investovat do vylepšování svých jídelníčků.
Jídlo v letadle
Jídlo v letadle | Foto: Shutterstock

Britský šéfkuchař a televizní celebrita Gordon Ramsay nedávno pro server Refinery29 upřímně prohlásil, že by nikdy nejedl jídlo podávané v letadlech. A to přes to, že jeho jméno nese mimo jiné taky restaurace Plane Food (Jídlo do letadla) na londýnském letišti Heathrow.

Gordon Ramsey
Gordon Ramsey | Foto: Shutterstock

Ramsay totiž kdysi pracoval jako poradce pro singapurské aerolinky. "Pracoval jsem pro aerolinky deset let, takže vím, kde se jídlo skladovalo, kam se přesouvalo a jak dlouho trvalo, než se dostalo na palubu," uvedl šéfkuchař.

Aerolinky investují horentní sumy do chutnějších pokrmů

Držitele několika michelinských hvězd nepřesvědčilo ani to, že světové aerolinky v posledních letech investovaly horentní sumy do toho, aby kuchařské hvězdy vytvořily pro jejich pasažéry chutnější pokrmy.

Například Brit Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria a majitel michelinské restaurace, připravuje jídlo pro British Airways. Joël Robuchon a Alain Ducass, oba přední francouzští šéfkuchaři, se zase starají o menu na linkách Air France.

Co tedy Gordon Ramsay jí, když někam letí? Pokud vyráží z Terminálu 5 na londýnském Heathrow, navštěvuje, jak jinak, svou vlastní restauraci. Jinak si kupuje jídlo v letištních delikatesách. "Výborná nabídka italského masa, malá sklenička červeného vína, pár plátků hrušky nebo jablka s parmazánem a cítím se jako prase v žitě," sdělil.

Ve vysokých nadmořských výškách nám chutná jinak

Čím to tedy je, že jídlo v letadlech nebývá dobré? Ve vysokých nadmořských výškách údajně chuťové buňky nefungují stejně jako na zemi. Při malé vlhkosti vzduchu totiž vysychají nosní dírky, a tlak vzduchu tak v podstatě deaktivuje chuťové pohárky. Proto letecké společnosti často volí slané a dušené nebo pikantní pokrmy.

Aerolinky při vymýšlení nového palubního menu jídlo a víno před podáváním pasažérům zkoušejí právě kvůli rozdílným chutím. Některé letecké společnosti dokonce zřizují speciální místnost v kuchyni, ve které simulují pobyt ve vzduchu, aby zjistily, jak jejich menu bude chutnat tisíce metrů nad zemí, píše The Telegraph.

Velkým problémem letadlové stravy je však zejména doprava a náklady. Obsloužit velké množství pasažérů jednoho letu bez kuchyně na palubě je totiž náročné, byť skoro nemožné. Vysvětlení podal například Jay Wacker, fyzik na Stanfordské univerzitě. "Popřemýšlejte o tom, že byste měli obsloužit 450 hostů na svatbě, a nezapomeňte, že nejbližší kuchyně byla v době servírování dvě hodiny daleko."

Pokrmy, které se neustále přihřívají, tak musí něco vydržet. Do toho má každý cestující jiné speciální požadavky - od vegetariánů, veganů a těhotných žen po alergiky. Aerolinky tak vybírají takové jídlo, které uspokojí pokud možno co nejvíce pasažérů bez újmy.

Obři na pražském letišti. Unikátní časosběr z návštěvy dvou největších letadel světa. | Video: Letiště Václava Havla
 

Právě se děje

Další zprávy