Petra Jansová
15. 1. 2016 11:34
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
Přesolené jídlo
Mýtus: Výrobky v McDonald’s jsou přesolené, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku a poškozuje srdce.
McDonald's: Nařčení z přesolených produktů se brání informací o postupném snižování soli od roku 2010. "Naším cílem je snížit celkový podíl soli o 10 procent. U některých konkrétních potravin však došlo ke snížení obsahu soli až o 25 procent a například u hranolek se obsah soli snížil o 20 procent," tvrdí zástupkyně společnosti.
Hana Mojžíšová: Ani toto tvrzení nechce dietoložka vyvracet bez konkrétnějších informací a dodává, že se v minulosti nesetkala s odborným testem kvality ani u McDonald's, ani jiného fastfoodového řetězce. "Nejsem jejich zákazníkem a svým klientům škrtám McDonald's v jídelníčku. Koncept řetězce nejenom že se nesnaží odlehčit vysokou energetickou hodnotu pokrmů, ale kráčí opačným směrem. Podbízí se zákazníkům a nabízí k burgeru, kde se pyšní nízkým obsahem tuku, vysokotučný sýr a dresink."