Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
vánoční jídlo
vánoční jídlo | Foto: Shutterstock

Kousek chleba, polévka a kaše

Typická venkovská večeře začínala kouskem chleba nebo domácí oplatkou s medem (na obrázku), které se pekly ve dvojitých železných pánvích zvaných oplatečnice. K chlebu se někdy podával česnek nebo bylinky, kterým lidé přičítali ochrannou moc.

Po takovémto předkrmu se obvykle podávala polévka. Mohla být hrachová, čočková či houbová, později je nahradila rybí. Hlavním chodem bývaly zapečené nákypy s houbami, podle regionu různé připravované a nazývané kuba nebo hubník.

Součástí večeře byly také kaše. Například jáhlová, krupičná nebo hrachová. Sladkou část večeře zastoupilo sušené ovoce. Ovoce se někdy rovněž vařilo společně s ořechy a kořením, tomuto jídlu se říkalo muzika.

 

Právě se děje

Další zprávy