Jacques Puisais se věnoval polovinu svého dosavadního života průzkumu toho, které jídlo se perfektně hodí k francouzskému šampaňskému. A názoru 93letého chemika a vinaře se nyní chytil i ředitel přední značky francouzského šumivého vína Delamotte.
"Ředkvičky mají samé výhody. Nestojí skoro nic a netloustne se po nich. Pěstuju svoje vlastní na zahradě, takže si je můžu dopřát při pití šampaňského," glosoval nedávno Didier Depond pro francouzskou zpravodajskou agenturu AFP.
Sám Depond údajně během pandemie vedl on-line ochutnávky šampaňského a svým klientům posílal k vyzkoušení různé lahve a ročníky. Prodej tradičního francouzského šumivého vína podle rozhlasové stanice RFI zásadním způsobem klesl, a to kvůli zrušení svateb, oslav a dalších společenských akcí, jež se během karantény nekonaly.
A právě během on-line ochutnávek byla řada zákazníků překvapena, že si kromě bagety, másla, plátků lososa, šunky nebo sýrů měli přichystat také pálivou červeno-růžovou zeleninu.
"Ředkvičky se rozhodně staly diskutovaným tématem, jakmile tuhle kombinaci ale lidé ochutnají, všechno pochopí," tvrdí Depond.
"Ředkvičky stimulují chutě podobně jako šampaňské. Ostrá chuť vám zůstane v paměti, jakmile ji ale zapijete šampaňským, chutná méně ostře a více ovocně," citoval Puisaise britský deník Daily Telegraph.