Bamberští symfonikové pod Hrůšovou taktovkou zahájili Dvořákovu Prahu

ČTK ČTK
7. 9. 2024 9:28
Bamberští symfonikové pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši tento pátek večer v Rudolfinu zahájili festival Dvořákova Praha. Na úvod zazněl Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll, který zahrál německý rodák Julian Steckel. Po pauze byla na programu Novosvětská symfonie, po jejímž skončení si nadšené publikum vytleskalo dva přídavky.
Violoncellista Julian Steckel a dirigent Jakub Hrůša při pátečním zahájení festivalu.
Violoncellista Julian Steckel a dirigent Jakub Hrůša při pátečním zahájení festivalu. | Foto: ČTK

Přehlídka potrvá do 24. září a kromě skladatele, po němž se jmenuje, připomene také Bedřicha Smetanu nebo další české autory. Letos se hlásí k Roku české hudby. Název zastřešuje kulturní událost připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností.

"Letošní Dvořákova Praha je bytostně spjata s oslavami Roku české hudby. Několik let ji zahajujeme erbovními díly Antonína Dvořáka. A když jsme přemýšleli, co má kromě Dvořáka charakterizovat českou hudbu, tak jsme oslovili dirigenta Jakuba Hrůšu, který je v dnešní době jedním z největších ambasadorů české hudby ve světě," říká umělecký ředitel festivalu, klavírista Jan Simon.

"Říkali jsme si, že by bylo krásné, kdyby přijel s Bamberskými symfoniky a provedl právě tato dvě díla. Také jsme se bavili o sólistovi a došli jsme k tomu, že když už jsme v tom česko-německém vztahu, tak oslovíme vítěze velké violoncellové soutěže v Mnichově Juliana Steckela," dodává. Německý hudebník na tomto klání uspěl v roce 2010.

Koncert pro violoncello a orchestr h moll zkomponoval Dvořák v letech 1894 až 1895. Ještě několik dní před zahájením práce váhal, zda jako sólový nástroj zvolí violoncello, housle, nebo klavír. Dílo bylo poprvé uvedeno 19. března 1896 v Londýně a záhy se stalo součástí repertoáru světových violoncellistů.

Novosvětská symfonie je mimo jiné první, která zazněla po přistání amerických kosmonautů na Měsíci. Bývá označována za výsledek autorova ohromení Spojenými státy.

Dirigent Jakub Hrůša coby rezidenční umělec letošní Dvořákovy Prahy vystoupí na festivalu hned čtyřikrát.

Vedle funkce šéfdirigenta Bamberských symfoniků je hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a orchestru Národní akademie Svaté Cecílie v Římě. Na podzim 2025 se ujme funkce hudebního ředitele Královské opery Covent Garden v Londýně.

Vznik Bamberských symfoniků v roce 1946 je spojen s česko-německou historií. Jeho zakladateli byli i odsunutí Němci, hráči Pražské německé filharmonie, které důsledky druhé světové války přinutily opustit jejich domovy. Navzdory vyostřené poválečné situaci se orchestr vždy hlásil k českým kořenům.

Letošní ročník Dvořákovy Prahy má rozpočet zhruba 74 milionů korun. Oproti loňsku byl zhruba o deset milionů korun navýšen kvůli projektu Spojeni Mahlerem, při němž pod širým nebem na Výstavišti společně vystoupí právě Bamberští symfonikové s Českou filharmonií. Mírně vzrostla cena vstupenek. Nejdražší jsou ty na vystoupení Vídeňských filharmoniků, kde se cena pohybuje od 2490 do 4190 korun.

Vloni přehlídku dle pořadatelů navštívilo téměř 17 tisíc diváků, o 2000 více než předloni. Další tisíce zájemců přilákalo digitální dílo Dvořák Dreams umělce Refika Anadola před Rudolfinem.

Video: Proč se Tata Bojs vyhýbají politickým tématům (3. 9. 2024)

"Lidstvo se neustále motá v kruzích," říká zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais. Jeho spoluhráč Mardoša by zase uvítal, kdyby lidé nebyli tak "vyhrocení". | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy