Vítěz Turnerovy ceny rozpitval fotografii Che Guevary IRA

ČTK ČTK
1. 12. 2014 22:48
Prestižní cenu pro britské výtvarné umělce letos získal Duncan Campbell.
Duncan Campbell.
Duncan Campbell. | Foto: Reuters

Londýn - Výtvarník Duncan Campbell získal prestižní britskou Turnerovu cenu především za krátký historický film, který byl rovněž součástí skotské prezentace na bienále v Benátkách

Campbell se narodil v Dublinu, žije v Glasgow. Jeho film It for Others je pozoruhodným historickým dokumentem a zároveň reflexí o filmu Sochy také umírají, který v roce 1953 natočili slavní filmaři Chris Marker a Alain Resnais.

Snímek je hlubokou studií afrického umění a jeho úpadku jako důsledku kontaktu se západní civilizací a francouzští cenzoři jej více než deset let nebyli ochotni akceptovat. Součástí Campbellova filmu jsou také taneční sekvence vytvořené choreografem Michaelem Clarkem. Campbell absolvoval Glasgow School of Art. Ze skotské metropole mimochodem pocházeli čtyři z posledních devíti vítězů Turnerovy ceny a i další z letošních finalistů.

Campbell se zaobíral ve vystavených pracích také fotografií významného člena teroristické Irské republikánské armády Joea McCanna, který měl přezdívku "Che Guevara IRA" a který zahynul při přestřelce s britskými vojáky, aby ukázal, jak se některé snímky mohou proslavit a stát se součástí masové kultury.

Turnerova cena, pojmenovaná podle slavného malíře 19. století, se uděluje od roku 1984 britským umělcům do padesáti let. Cena, s níž je spojen šek 25 tisíc liber, často vyvolává kontroverze. V minulosti ji dostali například Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.

 

Právě se děje

Další zprávy